Еколошка енциклика„Laudato si´" у реаговањима православних теолога

Папска енциклика „Laudato Si´“ – дословно ”Хваљен буди” – ”Слава Тебје”је и за православне хришћане важан документ, вели грчко православни Митрополит за Аустрију Арсеније (Кардамакис).

Не истиче папа Фрања узалуд да предстојећи еколошки проблеми надилазе границе Цркава. Митрополит Арсеније истиче да је тема екологије дуго била и остала тема у Православљу. Патријарх Димитрије I је 1989.г. 1. септембар прогласио ”Даном Постања/Стварања”, а његов наследник на трону Васељенског Патријарха, Ватоломеј I важи за ”зеленог Патријарха” и као такав је парафразиран од старне папе у најновијој енциклици.

Митрополит истиче да превазилажење еколошке кризе изнуђује и једну битну духовну димензију. Митрополит Арсеније цитира библијски појам μετάνοια = преумљења, покајања и преобраћења, као одговарајуће држање у односу на Постање као дар Божји.

На званичној промоцији ове папске енциклике у Ватикану је 18.6.2015. г. био је присутан и проминенти православни теолог, Mетрополит пергамски др Јован Зизиулас у име Васељенског Патријарха. Својим присуством је  Православна Црква истакла фундаментални екуменски каракетер ове енциклике. Са великим интересовањем је Васељенски Патријарх, његова Све-Светост Вартоломеј I , читао другу енциклику римског понтифекса.

Патријарх Вартоломеј I је и сам често због свог еколошког ангажмана апострофиран као ”зелени Патријарх”, који је и сам пре неколико година објавио посланицу о екологији.

Митрополит Пергама др Зизиулас  истиче значај „Laudato Si´“ за целокупну екумену. Пред журналистима у Ватикану предложио је дан заједничке молитве за човекову средину као творевину Божју.

”Енциклика Папе Фрање је позив нама свима на јединство. То јединство можемо остварити молитвама за човекову средину, пошавши од твари Божје, као што је она описана у Јеванђељима, преко преображаја наших срца и нашег начина живота да допринесемо, тиме што ћемо се узајамно поштовати, узајамно волети и добро опходити са оним што нам је Бог подарио. За то смо ми папи благодарни”.За Митрополита др Зизиуласа ова енциклика задире у ”духовне димензије”. Он вели: ”Црква би требало да грехе против природе и животне средине (”еколошки грех”) укључи у општу листу грехова. Сваки хришћанин би требало да буде свестан таквог греха”.

Из православне перспективе је ”еколошка аскеза” – штедљиви однос према природним ресурсама веома значајна. За Митрополита ова енциклика има изразит екуменски значај, јер раздвојене хришћане опомиње са какавим заједничким задацима смо сви суочени. Ми сви осећамо егзистенцијалне проблеме и морао их заједно решавати.

Присуство Митрополита др Зизиуласа на конференцији за штампу у Ватикану значи снажан сигнал да је тема глобалне екологије ове папске енциклике универзална тема човечанства која надилази конфесионалне границе.

протођакон Зоран Андрић, Минхен