Екумена на највишем нивоу

Један разговор утроје

Поводом почасне промоције, доделе почасног доктората – Dr.h.c. – Митрополиту пергамском др Јовану Зизиуласу, Католичка академија у Баварској са средиштем у Минхену организовала је на дан уручења почасног доктората један проминентан екуменски разговор утроје са Митрополитом Зизиуласом, кардиналом Курије др Куртом Кохом и пробстом Јоханом Шнајдером, покрајинским бискупом из Хале-Витенберга.

Екумена представља постојани изазов у свим правцима конфесионалне земљописне карте. И мимо многих теолошких разгвора на најразличитијим нивоима, Јединство Цркве још није постигнуто. Екуменски пут још траје.

У православном смислу је ова тема добила посебну перпсективу 4.11.29015.г. када је Митрополиту пергамском Његовом Високопреосвештенству др Јовану Зизиуласу за велике богословске заслуге био уручен почасни докотрат - Dr.h.c. - Ludwig-Maximilians-Universität(а). Високопреосвећени је Предстојатељ Међуправославне комисије за вођење богословског дијалога са Римокатоличком Црквом.

Тим поводом је Католичка академија у Баварској уприличила јавни разговор на највишем нивоу: Ökumene - ein Gespräch zu dritt. Abendveranstaltung mit Kurienkardinal Koch, Metropolit Ioannis Zizoulas und Propst Johann Schneider.

У име римокатоличке стране говорили су кардинал Курије др Курт Кох, који је ”министар екумене” у Ватикану, рођени Швајцарац и некадашњи професор теологије у Базелу, који је докторирао на тему из систематског богослова у Минхену дисертацијом о делу евангелистичког теолога Волхарта Паненберга. У име евангелистичке стране говорио је пробст Јохан Шнајдер, покрајински бискуп у Хале-Витенбергу, рођен у Румунији и тако је добар познавалац православног предања. Тако су се у том екуменском разговору утроје за једним столом символично заједно нашли Цариград - Рим – Витенберг, што је већ по природи констелације било занимљиво и напето вече.

Његово Преосвештенство, Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј Ћилерџић који је био почасни гост како на јубиларним свечаностима поводом 20-годишњице Институту за православно богословље, тако и на свечаној промоцији - Doctor honoris causa - срдачно je поздравио овај скуп у име своје Епархије и пренео архијерејске поздраве служебно отсутног Епископа франфуртског и целе Немачке г. Сергија, што је наишло на велику благодарност свечаног синаксиса.

протођакон Зоран Андрић, Минхен