Екуменски радници моле Папу да са Лутера скине булу изопштења

Немачки католички и евангелички теолози у Немачкој апеловали су на папу Фрању да стави ван снаге историјску булу изопштења папе Лава Х (1513-1521) бачену на реформатора Мартина Лутера (1483-1546). Истовремено би Лутерански светски савез требало да повуче осуду папе као „антихриста“. Ово је објављено у духовској декларацији под називом „Помирење после 500 година“, коју је издао Алтенбергшки екуменски круг. Обе ове осуде стоје као „камени спотицања“ званичном међусобном признавању Евангеличке и Католичке Цркве, рекао је бивши келнски пастор Ханс-Георг Линк.

Предстојећа 500-годишњица изопштења из Цркве Лутера 3. јануара 2021. године представља подесан тренутак да се ова препрека коначно уклони с пута.

Екуменски односи и разговори између католика и лутерана почев од Другог ватиканског концила допринели су томе да се некадашња збивања сагледају у новом светлу, каже се у „Алтенбергшкој декларацији“.

Већ 1520. године  од папе Лава Х најављена екскомуникација Мартина Лутера  булом изопштења „Ex surge Domini“ оснажена је папском булом „Decet Romanum Pontificem“ oд 3. јануара 1521.  г. Ово је значило Лутерово искључење из Католичке Цркве. Екскомуникација није званичо повучена, али је, као и у другим случајевима, постала неправоснажна Лутеровом смрћу 1546. године.

Теолози окупљени око Алтенбергшког екуменског круга упућују представницима и једне и друге немачке Цркве заједничку реч жаљења због ондашњих збивања и изражавају наду да ће се превазићи међусобне осуде које су довеле до раскола у Цркви. Овај алтенбергшки круг теолога је основан 1999. г. у Келну и у њему сарађује 30 теолога.

Још почетком године су Лутерантски светски савез и Папски савет за јединство хришћана планирали да заједнички обележе спомен на 500-годишњицу Лутеровог изопштења. Овај догађај католика лутерана требало је да се одржи у Риму, и то на једном богослужењу. Мисли да ће до овог доћи 25. јуна 2020. године поводом 500-годишњице издавања Аугзбуршког вероисповедања које је тога дана 1530. године изнето у јавност.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)