Епархија ваљевска: Свечана примопредаја црквених и богослужбених књига

Епархија ваљевска: Свечана примопредаја црквених и богослужбених књига
Епархија ваљевска: Свечана примопредаја црквених и богослужбених књига
Епархија ваљевска: Свечана примопредаја црквених и богослужбених књига
Епархија ваљевска: Свечана примопредаја црквених и богослужбених књига

У црквеном дому у Степању на дан храмовне славе, Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског чудотворца, 22. маја уприличена је свечана примопредаја дела збирке црквених и богослужбених књига у пројекту Градске библиотеке Лајковац и Црквене Општине Бајевац.

Самом скупу присуствовали су протојереј-ставрофор Митар Миловановић, Арх. намесник танмавски, г. Предраг Марковић, министар културе; г-ђа Споменка Миливојевић, директорка Градске библиотеке Лајковац; писац Радован Бели Марковић, чланови стручног тима конзерватори Народне библиотеке Србије, бројно свештенство, хор „Св. Серафим Саровски“ из Зрењанина, уз богат програм црквеног појања, верни народ и љубитељи књига.

Присутнима се најпре обратила директорка Градске библиотеке Лајковац г-ђа Споменка Миливојевић и изнела да је на иницијативу познатог књижевника Радована Белог Марковића и уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, Градска библиотека Лајковац донела одлуку да конкурише код Министарства за културу за заштиту веома вредне збирке од 48 старих и ретких црквених књига у власништву цркве у Степању.

Министарство је препознало потребу заштите ове збирке и определило потребна средства за реализацију овог пројекта.

Први део пројекта реализован је у Степању, где је стручни тим из Матичне библиотеке и конзерватори Народне библиотеке Србије утврдио степен оштећености и редослед којим ће се обављати заштита. По спроведеном поступку јавне набавке склопљен је уговор са Народном библиотеком, која је кренула у реализацију друге фазе овог пројекта. Сам циљ је да се по реализованој заштити, поднесе захтев Народној библиотеци за процену вредности комплетне збирке, како би добила статус „старе и ретке збирке“.
Речи захвалности директорка Градске библиотеке Лајковац упутила је најпре Његовом Преосвештенству Г. Милутину, Министарству културе на суфинансирању овог пројекта, стручном тиму и управи Народне библиотеке Србије и домаћину у Степању свештенику Зорану Марковићу, са којим су заједно прошли прву фазу пројекта.

По завршеном излагању директорке Градске библиотеке Лајковац, присутнима се обратио и Арх. Нам. тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић, преневши у име Епископа ваљевског Г. Милутина благослов присутним на скупу и захвалност свима који су ангажовани на овом пројекту, рекавши да свако ко познаје владику Милутина зна колико он цени овај рад, који је презентиран овде пред нама.

Присутне је поздравио и министар културе г-дин Предраг Марковић и између осталог казао да циљ конзервирања, рада на старим збиркама и враћање на места којима оне припадају, јесте да оне буду видљиве и доступне, како ће то овде у Степању и бити.

Извор: Епархија ваљевска, јереј Дејан Рикановић