Епархија западноамеричка: Слобода у потрази за вером

Петак, 30. август 2013. године, био је први дан прославе Дана Епархије западноамеричке под мотом Слобода у потрази за вером. Ове године током Епархијских дана обележава се неколико значајних годишњица: 50. годишњица оснивања Епархије западноамеричке, 150. годишњица рођења архимандрита Севастјана Дабовића, и 1700. годишњица Миланског едикта.

Првог дана прославе, целокупно свештенство Епархије западноамеричке сабрало се на ручку који је уследио након семинара свештенства на коме је гостовао високопречасни др Јован Ериксон из Богословске академије Светог Владимира. Током дана, Епархијски савет је одржао своје годишње заседање као припрему за Годишњу скупштину. Истовремено, епархијско Коло српских сестара одржало је годишње заседање. Састанци су се окончали око 18 часова, након чега је уследило велико вечерње и вечера.

У суботу, 31. августа 2013. године, други Епархијски дан је започео светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ западноамерички Максим уз саслужење јеромонаха Јакова из светогорског манастира Симонопетре и декана Богословске академије Светог Владимира др Јована Ериксона у присуству верног народа Епархије западноамеричке.

Након Литургије и послужења, одржан је симпосион на коме је др Јаков Скедрос, професор у Богословији Светог Крста у Бостону, одржао веома просветљујућу презентацију „ О Светом Константину Великом“.

Отворена је и изложба радова Стаматиса Склириса из сликовите колекције „Динамична Земља“, визије оца Стаматиса о прошлости, садашњости и будућности америчких националних блага.

После годишње Епархијске скупштине одржан је Фестивал беседника Свети Николај Велимировић и фестивал народних игара и музике. Тема ових фестивала је био Милански едикт (313-2013).

Истог дана, пре вечере, гости су се окупили на терену иза павиљона поводом посебног догађаја. Др Михајло Правица, професор асистент на Универзитету Невада одржао је кратко предавање У сећање на Николу Теслу уз демонстрацију електрицитета Теслиног калема, дозвољавајући добровољцима из публике да учествују.

У недељу, 1. септембра 2013.  године, трећег дана прославе Епархије западноамеричке, Његово Преосвештенство Епископ западноамерички г. Максим служио је свету архерејску Литургију, уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Лос Анђелеса и Запада г. Јосифа из Антиохијске патријаршије, и Његовог Преосвештенства Архиепископа Запада г. Венијамина из Православне Цркве Америке, уз присуство православних хришћана из целе Западноамеричке епархије.

После Литургије, гости су се упутили у седиште Епархије где су им уручени пригодни поклони поводом јубилеја. За овај догађај епископ Максим је припремио специјално издање „Годишњака“ који је украшен предивним фотографијама и чланцима у вези историје Западноамеричке епархије и сваке парохије, мисије, манастира и скита у њој.

Уследио богат културно-уметнички програм који се окончао трпезом љубави током које су се дегустирала различита вина манастира Тврдош. Тиме је завршена јубиларна светковина Епархијских дана 2013 Западноамеричке епархије.

Извор: Епархија западноамеричка

Епархија западноамеричка: Слобода у потрази за вером
Епархија западноамеричка: Слобода у потрази за вером
Епархија западноамеричка: Слобода у потрази за вером
Епархија западноамеричка: Слобода у потрази за вером