Епископ Андреј богослужио у Каселу

Епископ Андреј богослужио у Каселу
Епископ Андреј богослужио у Каселу
Епископ Андреј богослужио у Каселу
Епископ Андреј богослужио у Каселу

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски и администратор франкфуртски и све Немачке г. Андреј служио је 4. фебруара 2018. године, у Недељу блудног сина, свету архијерејску Литургију у Каселу.

Била је то прва канонска посета епсикопа Андреја овом древном немачком граду. У другу припремну недељу пред Велики пост, Епископу су саслуживали старешина храма јереј Александар Перковић, ђакони Александар Секулић и Горан Аврамовић. У олтару су прислуживали чтечеви Небојша Каитовић из Бохума, као и браћа Лазар и Арсеније Јањић из Касела.

Епископ је у својој беседи протумачио одељак из Лукиног Јеванђеља о блудном сину, а верни народ парохије каселске, који је у лепом броју узео учешћа у свештеном литургијском Сабрању, могао је да чује надахнуту беседу Његовог Преосвештенства. Поучивши верни народ, Владика Андреј је нагласио буђење савести и ревности, као и потребу спремности да се због нашег спасења у вери и љубави према Господу свагда смиравамо. У току Литургије, освећен је иконостас у храму Светог кнеза Лазара, који својом лепотом доприноси благољепију светих богослужења.

На крају службе, са посебним емоцијама, Епископ се присетио свога детињства које је проводио надомак Касела, у градићу Варбургу, одакле потиче његова мајка протиница Маријана. Након Свете Литургије, деца полазници веронауке и српске школе, заједно са родитељима приредили су свом Епископу пригодан културно-уметнички музички програм. У парохијској сали је, такође, приређена празнична трпеза хришћанске љубави, трудом црквене општине Касел и благочестивих парохијана, на челу са попадијом Јованом.

Иначе, овај благословен дан је за Епископа био пун изненађења. Најпре се Владика на Светој Литургији, по Божјем промислу, после више од 20 година срео са својим кумчетом Марком из Ријеке, коме је Епископ Андреј као јеромонах постао кум у Шимановцима крај Београда, у време ратног вихора и несрећног грађанског рата у бившој Југославији (1992-1995). Кумче Марко се после рата са својом мајком преселио у Немачку и у међувремену у Каселу завршио школу.

Истог дана, владика Андреј је сазнао да се нови дијецезан Руске Православне Цркве у Немачкој архиепископ Тихон (Зајчев) налази у Каселу, тако да су се два епископа пред руским храмом у Каселу братски загрлили и заједнички благословили народ.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска