Епископ Андреј у вишедневној посети Италији

Епископ Андреј у вишедневној посети Италији
Епископ Андреј у вишедневној посети Италији
Епископ Андреј у вишедневној посети Италији
Епископ Андреј у вишедневној посети Италији

Посета Префектури града Трста и Градоначелнику. Богослужења у храму Светог Спиридона. Слава парохије у Удинама.

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је посетио Префектуру града Трста и др Анапаолу Порцио, тршћанског префекта и државног комесара за регију Фриули-Венеција-Ђулију. У пратњи Епископа били су парох тршћански протојереј-ставрофор Рашко Радовић и председник Црквене општине г. Златимир Селаковић. Пријем у свечаном салону Префектуре протекао је у веома пријатељској атмосфери и одвијао се у разговору о добрим односима и сарадњи Црквене општине тршћанске и Префектуре, као и о важности дијалога посебно у данашње време.

У току срдачног и конструктивног састанка Епископ и начелница Префектуре разговарали су о различитим аспектима односа између српског и италијанског народа, о питањима мира и превазилажења конфликата и о економском развоју и проблему незапослености у савременом свету. Начелница Порцио је са великим одушевљењем евоцирала своје успомене на њене недавне посете манастирима на Косову и чувеној фабрици Фијат у Крагујевцу. Састанак је завршен разменом поклона добродошлице и позив Епископа гђи Порцију да буде почасни гост за празник Светог Спиридона крајем децембра.

Значајна је била и посета епископа Андреја новом градоначелнику Трста г. Роберто Дипијаци, у традиционалној Плавој сали Тршћанског магистрата. Градоначелник Трста г. Дипијаца је изразио велике симпатије и поштовање града према српском народу који је у Трсту веома заступљен, и не тек од недавно, већ да овај одличан однос узајамног поштовања постоји вековима. -Морамо да радимо заједно, са одлучношћу и оптимизмом да се што боље развије подручје од Јадрана до Балкана, да народ снажно промовише лепоту различитости култура које су у ствари веома сличне, рекао је градоначелник. У вези с тим, Епископ Андреј је нагласио велики значај културне размене и евоцирао успомене на свој дугогодишњи рад у Министарству рада у Немачкој где је предавао у јавном сектору за незапослене.

Исто тако се дотакао важности међуверског дијалога и посвећености хуманитарним активностима одбацујући насиље и покрећући борбу против незапослености. Владика Андреј је наглашавао кључну важност заједничког развоја, у мирном друштву које се залаже за хармонију и раст усред савремених нових изазова нарочито за млађе генерације. Састанак, са многим погледима у будућу културну сарадњу, завршен је разменом поклона добродошлице и позив Епископа градоначелнику да буде почасни гост за празник Светог Спиридона.

Уочи 18. недеље о Духовима, у оквиру четвородневне посете Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја Италији, свечано вечерње и спомен Светим Оцима Васељенских Сабора, у храму Светог Спиридона у Трсту, служио је протојереј-ставрофор Рашко Радовић, а за певницом је појао владика Андреј. После вечерња Епископ је беседио о значају празника Светих Отаца, са посебним освртом на предање светих у Српској Православној Цркви. Такође је Епископ обавестио вернике о првој вечерној служби и светој Литургији у Ђенови и успешном сусрету са тамошњим српским народом. После службе у храму, Владика Андреј је одржао час веронауке у парохијској сали која је била испуњена верним народом.

На позив Црквене општине у Трсту и чланова Српског културног уметничког друштва Мостови (Pontes), Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј присуствовао је 23. октобра свечаном пријему за чланове ЦО Трст, представнике српског Конзулата и за тршћанске пријатеље Италијане у парохијској сали Ристо Шкуљевић, под кровом храма Светог Спиридона у Трсту. Том приликом, Српско друштво Мостови на челу са председницом гђом Биљаном Клепић организовало је етничку вечеру, уз традиционална народна српска јела, а црквено-општинско фолклорно друштво је извело сплет српских игара. Генерални конзул Републике Србије у Трсту г. Драган Кићановић својим присуством на етничкој вечери увеличао је ову свечаност, на којој је било много више Италијана него наших људи. Пригодним поздравом владика Андреј се обратио генералном конзулу и свим присутнима, на италијанском језику, истакавши важност сусрета и дијалога, чиме је одушевио Италијане који су бурним аплаузом одговорили на поздрав Епископа.

Парохија у Удинама прославила је 23. октобра 2016. године свој престони празник, храмовну славу, Светог Стефана Слепог, страдалника и Деспота српског. Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника за Италију и администратора парохије протојереја-ставрофора Рашка Радовића из Трста и ђакона Жељка Симића из Кагенфурта.

На светој Литургији певао је српски квартет из Трста, на челу са диригенткињом гђом Аном Каиром. Пре причешћа народа владика Андреј је надахнуто беседио о племенитој породици Бранковић, посебно о Светом Стефану, заштитнику парохије у Удинама. После свете Литургије освећено је славско жито и преломљен славски колач који је за храмовну славу даривала породица Миодрага Барјактаревића из Удина.

После славског обреда Епископ је честитао верницима храмовну славу Светог Стефана последњег Краља српског. Нарочито је похвалио присуство многобројне омладине и деце, као и Италијана и многих верника из удаљених места Порденоне, Палманове и Монфалкона. По старој традицији за домаћина-кума за идућу годину, пријавила се гђа Сунчица Ђорђевић из Червињана код Удина. У богослужењу су молитвено учествовали и благочестиви верници Италијани, а после свете Литургије месни жупник је свечано поздравио Епископа и честитао верницима празник.

Управа парохије приредила је свечарски ручак на који су били позвани сви присутни у храму. На периферији Удина у месту Фелето Умберто (Feletto Umberto), приређен је славски ручак уз велики број гостију. Епископ Андреј је и овом приликом на пригодан начин поздравио све госте и захвалио се домаћину славе Миодрагу Барјактаревићу и његовој мајци Виолети Барјактаревић, на лепом дочеку и добро приређеној свечаности. Прота Рашко је на крају свечаности у име свих присутних и у име Црквене Општине Трст благодарио Владици Андреју на очинској бризи и постепеном уздизању засад још увек мисионарске парохије у Удинама.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска