Епископ Антоније на Међународној конференцији у Калуги

Епископ Антоније на Међународној конференцији у Калуги
Епископ Антоније на Међународној конференцији у Калуги
Епископ Антоније на Међународној конференцији у Калуги
Епископ Антоније на Међународној конференцији у Калуги

Међународни фонд јединства православних народа организовао конференцију на тему „Једнакост и праведност као основа стабилности у свету - хришћански поглед“

Одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, Његово Преосвештенство Епископ моравички г. Антоније, викар Патријарха српског, узео је учешће у свечаном отварању 24. годишње конференције која се, у организацији Међународног фонда јединства православних народа, одржава у Калуги (Русија), од 21. до 24. марта 2018. године.

Свечано отварање конференције на тему Једнакост и праведност као основа стабилности у свету - хришћански поглед одржано је под покровитељством Руске Православне Цркве, Министарства иностраних послова Руске Федерације и Администрације Калушке области 21. марта 2018. године у амфитеатру Иновационог културног центра у Калуги.

У име домаћина скупа поздравну реч упућену учесницима конференције одржао је председник Међународног фонда јединства православних народа проф. Валерије Аркадијевич Алексејев.

Затим су се укратко представили и остали учесници конференције: Митрополит калушки и боровски г. Климент, који је прочитао поздравну реч Патријарха московског и све Русије г. Кирила, председник Комитета државне думе Руске Федерације за унапређење цивилног друштва, друштвених и верских заједница г. С. А. Гаврилов, заменик директора Одељења за сарадњу са субјектима Федерације, парламентом и јавним удружењима Министарства иностраних послова Русије г. И. Н. Мозго, као и гувернер Калушке области г. А. Д. Артамонов.

Поздравну реч Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, упућену учесницима конференције, прочитао је Преосвећени Епископ моравички Антоније, представник Српске Православне Цркве, коју у целини преносимо:

-Ваша Високопреосвештенства и Преосвештенства, уважени председниче Фонда г. Валерије Аркадијевичу, поштовани Иване Ивановичу и Анатолије Димитријевичу, високопречасни оци, драга браћо и сестре! Једнакост и праведност је значајна тема о којој сваки хришћанин - будући испуњен бригом о добробитима друштва, итекако треба да размишља. Шта ми подразумевамо под тим када говоримо о једнакости? Пре свега, једнакост свих људи као возљубљених чада Јединог Бога, Који нам је оставио заповест да живимо у међусобној љубави и несебичној помоћи. О чему заправо мислимо када изговоримо реч праведност? Праведност се огледа у томе да упућујемо дужно поштовање и синовску благодарност Богу, Творцу и Промислитељу света.

Господ Исус Христос је рекао Својим ученицима: Знате да кнезови народа господаре њима и великаши владају над њима. Да не буде тако међу вама; него који хоће да буде велики међу вама, нека вам буде служитељ. И који хоће међу вама да буде први, нека вам буде слуга (Мт 20, 25-28). Није велики онај ко је богат, нити онај ко је јак, већ онај ко следује Божјој речи и ко по Његовој заповести себе предаје на служење своме ближњем. Дакле, једнакост не представља насилно наметање своје воље другима, већ, напротив, чињеницу да старији и јачи поштују слабије као себи равне и да пожртвовано служе у њихову корист.

У породици словенских народа управо је Русија у томе била највећа. Разлог није била њена величина или многољудност, већ то што се одувек трудила да несебично подржава своју браћу, при том не штедећи крв својих најбољих синова за њихову част и слободу. Ове године навршава се 140 година од државне самосталности Србије. Поставља се питање, којом ценом је плаћена та слобода? Свакако није новцем нити речима, већ крвљу и страдањима десетина хиљада руских војника, који су дали своје младе животе за слободу наше земље. У Духу Христовом и у мученичкој крви, одувек се огледала величина Русије - земље која је блиска срцима сваког од малих народа Балкана. Попут праве мајке, она се увек одазивала на свачија страдања и потребе, непрестано се борећи за слободу и притичући свима у помоћ. Управо такав и јесте Христов дух: нема великих нити малих, већ су сви браћа и у свима је Христос.

Управо на овај начин ми доживљавамо идеал једнакости и праведности, уједно дајући наш одговор на једно од најзначајнијих филозофских питања данашњице. Благослов Божји нека буде на свима, који се несебично залажу у организацији овог форума, као и на онима који ће иступати на његовим трибинама. Желим свима успешан и плодотворан рад.

На свечаном отварању конференције прочитане су и поздравне речи заменика председника Комитета савета федерације Федералне скупштине Руске Федерације г. С. А. Попова, затим предстојатељâ помесних Православних Цркава, председникâ парламената и власти земаља учесница конференције, руководилаца међународних организација, представника дипломатских мисија у Руској Федерацији...

Током три наредна дана у раду конференције, учествоваће представници, чланови владе, православни архијереји и клирици, политички и јавни делатници, научници и новинари, из више од двадесет држава: Аустрије, Јерменије, Белорусије, Бугарске, Босне и Херцеговине, Немачке, Грузије, Зимбабвеа, Индије, Кипра, Либана, Летоније, Молдавије, Палестине, Пољске, Русије, Румуније, Србије, Словачке, Украјине, Црне Горе, Чешке...

Сама тема конференције Једнакост и праведност као основа стабилности у свету - хришћански поглед представља актуелну тачку разматрања на пољу многих политичких дешавања не само земаља Европе, већ и земаља Африке, Азије и Блиског Истока.

По завршетку свечаног отварања, за организаторе и учеснике конференције уприличен је пријем код гувернера Калушке области г. А. Д. Артамонова.

Извор: www.epantonije.com