Епископ Атанасије подржао међурелијски дијалог

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије примио је данас, 28. новембра 2014. године, у Епископији у Босанском Петровцу, на иницијативу Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини, високу делегацију из Сарајева коју су чинили гђа Мирјана Ваљевац, представник USAID-а, г. Игор Кожемјакин, стручни савјетник Међурелигијског вијећа БиХ, и г. Горан Бубало, представник организације Catholic Relief Services.

Повод за пријем јесте USAID-ов четверогодишњи пројекат изградње повјерења, разумјевања и одговорности за будућност, који има за циљ побољшање услова живота вјерника свих вјероисповјести у Босни и Херцеговини.

Епископ Атанасије је упознао саговорнике са условима живота вјерника Српске православне Епархије бихаћко-петровачке са нарочитим освртом на вјернике који живе на подручју Федерације Босне и Херцеговине, тј. у Унско-санском и Ливањском кантону.  Његово Преосвештенство истакао је да међурелигијски дијалог у многоме условљен социјалним и друштвеним правима вјерника приликом запошљавања. Тамо гдје је приметна дискриминација православних вјерника, теже је говорити о успешности међурелигијског дијалога. Тај проблем, нажалост, постоји.

На крају овог сусрета епископ Атанасије је изразио захвалност гостима на посјети и спремност да подржи међурелигијски дијалог на подручју Епархије бихаћко-петровачке који се и сада одвија под покровитељством Америчке агенције за међународни развој USAID, CRS (Catholic Relief Services) и Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини.

Извор: Епархија биухаћко-петровачка