Епископ Атанасије посетио епархиоте на Пештеру

Епископ Атанасије посетио епархиоте на Пештеру
Епископ Атанасије посетио епархиоте на Пештеру
Епископ Атанасије посетио епархиоте на Пештеру
Епископ Атанасије посетио епархиоте на Пештеру

У недељу, 29. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије по први пут је служио свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници, на хладном Пештеру.

Верујући народ овог града у великом броју је дочекао свог духовног пастира у духу српског гостопримства, срдачно и са пуно љубави. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Мирослав Вранић, Радмило Јањић, Душан Михаиловић и Андрија Јанковић, као и протођакон Никола Перковић. За певницом су одговарали протојереј Војко Михаиловић из Епархије жичке и јереј Немања Вранић, док је у олтару послуживао протојереј-ставрофор Лазар Вељанчић.

На литургијском сабрању, тој икони Царства Небеског у овом свету, светој тајни причешћа са трпезе Господње приступило је неколико десетина верујућих, благодарећи Богу на свему.

Поучавајући народ Епископ је изложио житије Светог мученика Лонгина Капетана, његово драговољно страдање ради љубави Христове. -Кроз историју човечанства непрестано се дешавало да хришћани који су живели честито и доследно својој вери, да су том вером и начином живота зрачили и на тај начин просвећивали оне са којима су живели, као што је било у случају Светог Лонгина. Ако бисмо ми живели доследно својој вери, Јеванђељу и Православљу, доследно својим светим прецима, Светом Симеону, Светом Сави и другима, онда бисмо помогли и онима који са нама живе да се упознају са истинитим начином живота, да пођу истинитим путем у живот вечни, рекао је Владика.

Братство храма Светих апостола Петра и Павла припремило је трпезу љубави за Епископа, свештенике и присутни народ. Епископу је за трпезом предочена свеукупна ситуација у којој се налази православни живаљ на овом простору, као и сва искушења са којима се они овде суочавају.

Владика Атанасије је поручио присутнима да ће увек бити на располагању свима њима који живе у овом делу поверене му Епархије милешевске и да ће учинити све што је у његовој моћи да помогне у решавању њихових проблема. Епископ је нагласио да је веома важно да они на овом простору упркос свим искушењима сачувају духовно и међусобно јединство које је неопходно за даљи напредак и усавршавање  њихове заједнице. Владика је подсетио и на неопходност очувања добросуседских односа са комшијама муслиманске вероисповести, јер заједнички деле парче неба над собом и да међусобне различитости треба да буду повод за боље упознавање једних са другима а никако за нетрпељивост  и мржњу.

Извор: Епархија милешевска