Епископ Атанасије посетио народне кухиње у Новобрдском крају

Администратор Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске Његово Преосвештенство Епископ Атанасије обишао је 23. фебруара 2010. године народне кухиње уз пратњу попадије Светлане Стевић, председнице НВО „Мајка девет Југовића", под чијом управом народне кухиње раде.

Циљ посете Владике Атанасија је упознавање са условима и радом народних кухиња као и намера да се отвори још једна (пета по реду) кухиња, чиме би се постојећем броју корисника (1200), придодало још 250 социјално најугроженијих Срба са подручја општине Гњилане. Села која ће овим пројектом бити обухваћена су: Станишор, Стража, Кусце, Коретиште, Шилово и само Гњилане.

Наиме, у плану је проширивање капацитета већ постојеће кухиње у Прековцу, која се у односу на остале кухиње налази на најкраћој удаљености од поменутих српских села, чиме би се смањили трошкови превоза хране до корисника, као и трошкови изградње или адаптације неког другог објекта.

Ускоро, ако Бог да, отвориће се и шеста народна кухиња у Метохији за она места и села где су се протерани Срби вратили на своја порушена огњишта.

Намера Епископа Атанасија јесте да се у што краћем року надокнаде новчана средства која су отуђена из фонда за народне кухиње од стране Симеона Виловског и сарадника еп. Артемија, те да се на тај начин додатно оправда поверење приложника у акцији "Један СМС за један оброк". Настављањем ове хумане акције омогућиће се даље функционисање народних кухиња у циљу опстанка најугроженијих Срба у Покрајини.

Извор: Епархија рашко-призренска