Епископ Атанасије Ракита посетио Пећку Патријаршију

Пећка Патријаршија Из манастира Светих Архангела код Призрена Његово Преосвештенство Епископ Хвостански Г. Атанасије дошао је са својим сарадницима у манастир Пећка Патријаршија да да подршку сестринству које је остало у овом манастиру и благодаћу Божијом истрајава у монашком подвигу узносећи Господу даноноћне молитве и поред свих невоља којима је притиснута српска Метохија. Његово Преосвештенство дочекала је игуманија ове свете обитељи Високопреподобна мати Февронија. Поред мати игуманије Његово Преосвештенство дочекао је и Високопречасни протојереј Богдан Васиљевић, парох при храму Светог Великомученика Георгија на Бежанији у Београду. Отац Богдан је и први свештеник који по одлуци и благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија служи у овој обитељи. Његова чреда трајаће десет дана, а после њега стално ће се смењивати свештеници из Архиепископије београдско- карловачке који ће молитвено и духовно помагати сестринству.

У недељу, 27. јула 2008. године, Његово Преосвештенство Г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастирском храму. Преосвећеном Владици саслуживали су отац Богдан Васиљевић и ђакон Драган С. Танасијевић, где су са игуманијом и сестрама узносили молитве за многострадални и многонапаћени народ у овом делу Србије.

Пећка Патријаршија После подне Преосвећени Владика имао је два пријема. Најпре је примио команданта италијанског контигента КФОР-а, генерала Biancafarina Agostina. Генерал је упознао Преосвећеног Владику са радом његових војника и уверио га у безбедност манастира. Други пријем је био неочекиван - ненајављено у посету манастиру дошао је monsignore Dino Pistolatov у пратњи два римокатоличка свештеника од којих је један из Венеције а други из Пећи - Албанац. Поздрављајући госте Епископ Атанасије је рекао да се налазе у древном немањићком манастиру из 13. века, седишту Српских Патријараха. Монсињор је рекао да његова мисија на овом простору има за циљ промовисање јединства хришћана. Преосвећени Владика Атанасије је поводом тога изразио жељу да он и други православни Епископи и свештеници могу слободно да се крећу по Пећи и другим просторима Косова и Метохије без пратње војске или полиције што сада није случај. Преосвећени Епископ је рекао да су међухришћанско разумевање и трпељивост узвишенији од вештачког јединства, зато бисмо радо волели да видимо да и православни верници, Срби, који су морали да напусте своје домове у Пећи буду добродошли од стране њихових суграђана римокатолика и муслимана.

Пећка Патријаршија Што се тиче живота манастира, свакодневни живот у овој светој српској обитељи комплетно је промењен у односу на претходну деценију. Као што је некада манастир био посећиван српском војском и полицијом, тако сада можете видети свакога дана како војници КФОР-а: румунски, италијански, француски, немачки и други у свом слободном времену долазе у мањим и већим групама да виде овај свети српски манастир.