Епископ Атанасије служио у манастиру Трескавцу

 Епископ Атанасије служио у манастиру Трескавцу
 Епископ Атанасије служио у манастиру Трескавцу
 Епископ Атанасије служио у манастиру Трескавцу
 Епископ Атанасије служио у манастиру Трескавцу

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, у недељу Светих Праотаца (28. Децембра 2014. године), на празник мајки – Материце, учинио је молитвено-пастирску посјету манастиру Трескавац и том приликом у Светоархангелској Обитељи служио свету Литургију. Епископу су саслуживали архимандрит Варнава (Дамјановић), јереј Бошко Максимовић и протођакон Никола Перковић. Литургији је присуствовао многобројни вјерни народ, који је приступио светој тајни причешћа.

Окупљеном народу Божјем у храму обратио се Преосвећени Владика Атанасије који је говорећи на тему данашњег Јеванђеља „о много званих, а мало изабраних“, поучио вјернике да се не изговарају разним овоземаљским пословима и ради тога да се удаљавају од заједнице са Богом. - Нема већег губитка од губљења заједнице са Богом. Ништа није прече од Гозбе на коју нас позива Домаћин те Гозбе – Господ Бог.Ту нас позива најбољи Домаћин – Бог наш, зато отворимо своја срца и будимо дио оних изабраних, слободно истинујући у љубави са ближњим и Богом. Пазите се да вам не буде нешто прече од Трпезе Господње, од учешћа на Сабрању Божјем. Ништа не може да буде прече од Трпезе Живота, од Заједнице са Творцем и Спаситељем својим. Нека ваша љубав не мањка, будите и даље чврсти и постојани у вјери својој, поручио је између осталог у својој бесједи владика Атанасије.

Евхаристијско сабрање продужено је за богатом трпезом љубави, која је припремљена за Епископа, свештенство и сав вјерни народ који се сабрао у ову свету обитељ.

Посебно су присутне дотакле, љубављу натопљене, ријечи Владике, који је на одласку из Светоархангелске Обитељи (као примјера обнове живота из пепела), поклоницима манастира и вјерницима поручио: - Обновићемо ми ову нашу пострадалу и опустошену Крајину, не тугујте и не очајавајте браћо, све ће то Бог удесити, али нашом молитвом, нашим садејством и стваралаштвом и прије свега, нашом љубављу према Богу, отаџбини и роду своме.

Дометни нам Господе вјере, наде и љубављи да се не изговарамо разним изговорима, него да обновимо живот у нашој лијепој Крајини: од Грмеча до Јања и од Динаре и Троглава до Мањаче, нека се обнови живот и тиме испуне ријечи нашег Владике.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка