Епископ Атанасије у посјети Подбрду, Врбљанима и манастирима у Медној и Трескавцу

Епископ Атанасије у посјети Подбрду, Врбљанима и манастирима у Медној и Трескавцу
Епископ Атанасије у посјети Подбрду, Врбљанима и манастирима у Медној и Трескавцу
Епископ Атанасије у посјети Подбрду, Врбљанима и манастирима у Медној и Трескавцу
Епископ Атанасије у посјети Подбрду, Врбљанима и манастирима у Медној и Трескавцу

У понедељак, 26. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије наставио је са упознавањем парохијских храмова и манастира Епархије. У поподневним часовима посјетио је храм Преподобне мајке Параскеве – Свете Петке у Подбрду, гдје ће ове године у недјељу, 15. септембра, бити прослављена крсна слава Епархије – Сабор Српских Светитеља. Тим поводом размјењена су мишљења о плановима и организацији прослављања славе Епархије. Отац Горан Травар, старјешина храма и парох подбрдско-грачачки, упознао је Епископа са историјом градње храма и парохије. Након ове посјете Епископ се упутио ка Медној.

Током посјете манастиру Медна Епископа је на Црквишту код храма Свештеномученика медљанских Серафима, Авакума и Мардарија дочекао парох медљански протојереј-ставрофор Никола Пено. Укратко је отац Никола Пено испричао чудо - догађај проналаска моштију Свештеномученика медљанских на Црквишту посредством побожне жене Петре Топић, рођене Тегелтија, као и историју храма чија је изградња почела у августу 2009. године, а освећен је у јесен 2011. године. Тренутно је у току изградња конака манастира.

После упознавања храма и локалитета Црквиште Епископ се поклонио моштима Свештеномученика медљанских које се налазе у храму Рођења Пресвете Богородице у Медној. Овдје је Епископ упознат са историјом градње храма, као и о чудесном догађају отварања и затварања свештеног  антиминса који се десио 1981. године у храму. Те године је блажене успомене Патријарх Српски Павле, као тадашњи Епископ рашко-призренски посјетио овај храм.

Недалеко од храма налази се зграда основне школе препуштена зубу времена. Шесдесетих година прошлог вјека школа је бројала око 500 ђака. Данас школа не ради, а дјеца села Медне којих има свега петоро путују у Подрашницу. Прота је успутно упознао епископа Атанасија да у овој близини нема ни једне живе школе и ни једне продавнице.

Потом се Епископ са пратњом упутио пут ријеке Сане, на чијој другој страни се простире село Врбљани. У Врбљанима се налази храм Успења Пресвете Богородице. Епископа је испред парохијског дома и храма дочекао протојереј-ставрофор Петар Миловановић. Отац Петар Миловановић се на овој парохији налази од 1974. године те је право богатство било слушати од њега о историји храма, села и људи.

На повратку за Босански Петровац епископ Атанасије, на молбу протосинђела Варнаве посјетио је манастир Сабора Светог Архангела Михаила - Трескавац у Трескавцу.  Манастир Трескавац је васпостављен крајем 2007. године. Постоје писани извори о његовом далеком постојању у прошлости. Обнову манастира по благослову епископа Хризостома започео је отац Варнава, настојатељ манастира, који је упознао Епископа са историјом мјеста Трескавца, те о његовом доласку и изградњи манастира, који се и поред тешке економске ситуације брзо развија. Тренутно је, поред капеле и конака манастира  у изградњи нови храм Сабора Светог Архангела Михаила.

Извор: Епархиа бихаћко-петровачка