Епископ бачки Иринеј: Осврт на један промашени новинарски текст

У недељном броју листа Политика (19. мај 2013, стр. 1 и 10 – 11), новинар Александар Апостоловски, бавећи се односом Цркве и државе као „темом недеље“ објавио је текст под насловом ,,Дерби између небеске и световне Србије“. У том тексту он је, нажалост, некоректно и непрофесионално поступио са мојим одговорима на два његова питања.

Прво, моје одговоре није објавио као самосталан текст него их је на свој начин прилагодио и уклопио у шири текст, не питајући мене да ли желим да моји искази буду стављени у функцију поруке која сигурно не изражава мене и да ли желим да се они нађу ,,у друштву“ са коментарима лица којима новинари дају лажне титуле социолога религије, односно ,,верских аналитичара“.

Друго, мој одговор на питање о темама којима ће се бавити Свети Архијерејски Сабор није ни навео као мој одговор него је моје речи употребио у оквиру свог текста, додавши притом оно што ја уопште нисам рекао – своју претпоставку да ће Сабор расправљати о митрополиту Амфилохију и о неким другим епископима.

Да бих показао манипулативни карактер поступка г. Апостоловског, новинара некада поузданог, а данас, нажалост, таблоидизованог листа (бар кад је у питању Српска Православна Црква), предајем јавности текст његовог писма мени и мог одговора њему. Када се та наша преписка упореди са његовим текстом у недељном броју Политике, све постаје јасно. И отужно...