Епископ бачки Иринеј у посети епархијама у Хрватској и БиХ

Епископ бачки Иринеј у посети епархијама у Хрватској и БиХ
Епископ бачки Иринеј у посети епархијама у Хрватској и БиХ
Епископ бачки Иринеј у посети епархијама у Хрватској и БиХ
Епископ бачки Иринеј у посети епархијама у Хрватској и БиХ

Загреб - У суботу, 16. марта 2013. године, Митрополит загребачко-љубљански Јован примио је у посету Епископа бачког Иринеја. Митрополит Јован је упознао Епископа Иринеја са стањем наше Цркве и верног народа на простору Митрополије загребачко-љубљанске. Том приликом Епископ бачки Иринеј је поклонио митрополиту Јовану архијерејску патерицу.

Карловац - У петак, 15. марта 2013. године, Епископ бачки Иринеј сусрео се са Епископом горњокарловачким Герасимом у Епископији у Карловцу. Епископ бачки Иринеј је, у пратњи домаћина, посетио Саборни храм Светог Николаја у Карловцу, а затим и зграду парохије и Епархијског двора минираног у току последњих ратних дешавања. У току братског разговора о животу Цркве, Епископ горњокарловачки Герасим је упознао Владику бачког Иринеја о духовном стању српског народа на подручју Епархије горњокарловачке.

Манастир Крка - У четвртак, 14. марта 2013. године, Епископ бачки Иринеј посетио је Епархију далматинску. Доксологија Епископу Иринеју служена је у манастиру Крки, где га је бираним речима поздравио Епископ далматински Фотије, који је изразио духовну радост због ове посете. Владика Фотије је нагласио да је манастир Крка духовни и просветни центар Епархије далматинске и да српска Црква, свештенство и монаштво носе велики крст сведочења православља на просторима Далмације. Епископ Иринеј је захвалио епископу Фотију и свим присутним професорима и ученицима Богословије на срдачном дочеку и пријему рекавши да се као члан Светога Синода, који је задужен за просвету у Српској Православној Цркви, радује успешном раду Богословије „Света Три Јерарха“, као и очувању пребогатог црквеног предања и обнови светиња ове древне апостолске Епархије. Поред манастира Крке, владика Иринеј је посетио и седиште Епархије далматинске у Шибенику, где се у разговору са Епископом далматинским Фотијем упознао и са другим важним питањима која се тичу живота и рада ове Епархије, као и православних Срба на просторима Далмације.

Манастир Рмањ - Епископ бачки др Иринеј Буловић боравио је у посети Светониколајевској обитељи манастира Рмња 13. и 14. марта 2013. године. У пратњи Његовог Преосвештенства био је јеромонах Исихије, сабрат манастира Ковиља. Домаћин, Епископ бихаћко-петровачки Хризостом, дочекао је Епископа бачког Иринеја у Епископији у Босанском Петровцу.