Епископ Фотије посетио повратнике у селу Смоковићу покрај Задра

У четвртак, 1.10.2009. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије је у пратњи архимандрита Германа игумана манастира Крке, протојереја-ставрофора Петра Јовановића и ђакона Дајана Трифуновића обишао повратнике у селу Смоковићу покрај Задра. Епископ је прво обишао храм Успења Пресвете Богородице из шеснаестог вијека који је до темеља порушен у последњем рату. Овај храм је тренутно у фази обнове и до сада су раскрчене његове рушевине а у сарадњи са Министарством културе РХ. Тренутно се ради на пројектној документацији јер овај храм као историјски споменик мора бити саграђен исти онакав какав је био прије рушења.

Пошто у Смоковићу не постоји богослужбено мјесто, Епископ је благословио да се у парохијском дому који је обновљен један дио реновира и уреди као капела. Ова капела би служила и за опијела када је лоше вријеме.

Владика је посјетио десетак повратника који живе у Смоковићу и додијелио им помоћ у нужним намирницама. Ово село данас броји тридесетак стараца док је прије последњег рата имало 250 домаћинстава и било је веома богато. Данашње богатство овога села је вјера ових људи и њихова љубав. Сви су били веома задовољни због вијести да ће се ускоро наставити са градњом цркве чија изградња би требала да буде претеча масовнијег повратка православних Срба на ове просторе.

Извор: Епархија далматинска