Епископ Фотије посетио Равне Котаре

Дана 13. марта 2009. године Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије у пратњи игумана манастира Крке архимандрита Германа посјетио је парохију Равни Котари и храм светог Георгија у Биљанима Горњим. У оквиру посјете Епископ је подијелио помоћ повратницима који живе у овој парохији.

У разговору са вјерницима Епископ се упознао са актуелним проблемима и животом народа у овом крају. По ријечима људи из Биљана и Смилчића највећи проблем је слаб повратак становништва, јер се до сада јако мали проценат људи вратио на своја огњишта, а они који су се вратили су већином људи старије животне доби.

Други проблем који истичу Срби из Равних Котара, али и из осталих дијелова Далмације, је недавни Закон о пољопривредном земљишту јер се овим законом врши нова национализација српске земље. Наиме, људи који не буду обрађивали своју земљу мораће да плаћају високе порезе на необрађену земљу, а уколико не буду плаћали земља ће им бити одузета. Овим законом ће највише бити оштећени избјегли Срби који неће моћи да обрађују своју вјековну земљу и тако ће остати без ње. До сада су земљу отимали појединци (има много примјера у Далмацији гдје црквену имовину или имовину Срба користе „заслужни грађани"). Тако напримјер имовину манастира Крке коју су монаси вјековима сабирали користи уз прећутни благослов власти досељени Јањевац, а на пољима по Равним Котарима која су припадала и припадају Србима своја стада напасају локални моћници и за њих не постоји ни један закон. Ово нису једини случајеви угрожавања приватне имовине, али се о њима мало зна и нажалост не упознаје јавност. Нови закон ће бити легализација одузимања земље слично времену након II свјетског рата у вријеме комунистичког режима.
Благословом Епископа Фотија наставиће се радови на неколико цркава у парохији Равни Котари и на парохијском дому у Смилчићу гдје од прошле јесени станује парох Миле Савичић.

Извор: Епархија далматинска