Епископ Фотије: Тузла треба да буде град мира, слободе и толеранције - град међусобног уважавања и сарадње

Епископ Фотије: Тузла треба да буде град мира, слободе и толеранције - град међусобног уважавања и сарадње
Епископ Фотије: Тузла треба да буде град мира, слободе и толеранције - град међусобног уважавања и сарадње
Епископ Фотије: Тузла треба да буде град мира, слободе и толеранције - град међусобног уважавања и сарадње
Епископ Фотије: Тузла треба да буде град мира, слободе и толеранције - град међусобног уважавања и сарадње

Епископ зворничко-тузлански г. Фотије посетио градоначелника Тузле г. Јасмина Имамовића, кантоналног премијера г. Бега Гутића, муфтију тузланског Вахида-еф. Фазловића и фрањевачки самостан Светих апостола Петра и Павла у Тузли.

Дана 1. децембра 2017. године у Муфтијству тузланском уприличен је први сусрет Епископа зворничко-тузланског г. Фотија и муфтије тузланског Вахида-еф. Фазловића. Тема разговора било је неколико, истакли су муфтија тузлански Вахид-еф. Фазловић и Епископ зворничко-тузлански Фотије у изјавама за медије, али фокус разговора био је на побољшању живота свих верника а посебно верника који живе као мањина.

Након посете епископа Фотија Тузли најављена је и узвартна посјета тузланског Вахида-еф. Фазловића Бијељини.

-Драго ми је да сам данас дошао у Тузлу да се видим с муфтијом и градоначелником Имамовићем и другим представницима власти у Тузли. Имамо пуно тема о којима треба да разговарамо и разговарати ћемо. С муфтијом сам разговарао о ономе што приличи нама као представницима Српске Цркве и њима као представницима Исламске заједнице. Ми смо ту да стварамо један простор за духовну слободу у овом граду. Дакле, да људи који живе овде без обзира на веру, нацију буду слободни људи. Ово је древни град, антички град. Тузла треба да буде град мира, слободе, толеранције, град међусобног уважавања. То је оно о чему смо говорили из разних аспеката. Остају нам имовинско-правна и друга питања, али на ту тему ћемо говорити са градским оцима. У сваком случају има пуно посла и ово неће бити последња посјета овдје и господин муфтија ће доћи код нас у Бијељину да разговарамо, да се учимо поново да живимо заједно и негујемо ону најбољу традицију која је била кроз историју овде. Било је несрећа било је невоља, али да идемо напред да гледамо у будућност и стварамо позитивне вредности. Као представницима вјерских заједница то нам је остављено у аманет и морамо радити на томе, казао је у изјави за медије Епископ зворничко-тузлански г. Фотије.

Муфтија тузлански Вахид еф. Фазловић је на почетку упутио захвалност Епископу зворничко-тузланском на посети и прилици да се упознају и разговарају о одређеним питањима која ће бити у фокусу у наредном периоду.

-Драго ми је да постоји наша заједничка воља и опредјељеност да дјелујемо тако како би свим људима и вјерницима а посебно вјерницима који живе као мањина олакшали живот. Искуство владике Фотија је врло значајно јер је предводио у својој ранијој служби епархију гдје су вјерници православци били мањина. Сада је у позицији са својим сједиштем у Бијељини гдје су припадници Православне Цркве у већини и ја сам се обрадовао том акценту и тој паралели. Тако треба да размишљамо да полазимо од своје најдубље људске одговорности која је увећана службом коју имамо као људи истинске вјере спремни да је свакодневно доказујемо нашим дјелима. Настојати ћемо да радимо активније унутар међурелигијског дијалога како би из њега произашле заједничке акције које су важне. Ова посјета представља важан корак и чин и ми ћемо учинити све што можемо да се људи осјећају боље и живе боље, казао је Муфтија тузлански Вахид еф. Фазловић након сусрета са Епископом зворничко-тузланским.

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Фотије разговарао је и са премијером Тузланског кантона г. Бегом Гутићем о повратку Срба на подручје овог кантона, реституцији имовине и обнови Саборног храма Успења Пресвете Богородице у том граду. Премијер Гутић је на састанку истакао да је Влада Тузланског кантона, осим редовне подршке вјерским заједницама, која се дефинише и као посебна ставка у буџету, два пута ове године интервентно деловала одобравајући финансијска средства Српској Православној Цркви за реализацију појединачних пројеката.

-Драго нам је да смо били у прилици ове године да одобримо финансијска средства за санацију крова на Светосавском дому код храма Силаска Светог Духа на апостоле у Подгајевима, рекао је г. Гутић и додао да су овакви пројекти и прилика да се покаже како кантонална Влада брине о свим грађанима и уважава њихове верске потребе, наведено је на порталу Владе Тузланског кантона.

Премијер Гутић је епископа Фотија упознао о томе да Тузлански кантон има добре резултате у области повратка и да сваке године одобрава приближно подједнака финансијска средства како за повратак на подручје Републике Српске, тако и за подршку повратка на подручје овог кантона. У погледу реституције имовине, иако ту Тузлански кантон нема директну надлежност, договорено је да се у наредном периоду изврши анализа правних прописа, и да покуша изнаћи могућност омогућавања располагања имовином која је предмет реституције, ради остваривања одређених користи и превенције њеног даљег пропадања. Говорећи о обнови Саборноиг храма, г. Гутић је наговијестио да ће финансијска средства намењена подршци верским институцијама у наредној години бити нешто већа него ове године.

Састанку у кабинету кантоналног премијера присуствовали су и свештеници Саборног храма Милан Топић и Милош Тришић, потпредсједник кантоналне Скупштине Слађан Илић и министри правосуђа и управе Тузланског кантона Ивана Кулић и индустрије, енергетике и рударства Срђан Мићановић.

Градоначелник Тузле г. Јасмин Имамовић и Епископ зворничко-тузлански Фотије сусрели су се истог дана у Градској управи.

-Радујем се да сам овде у посети код градоначелника г. Јасмина Имамовића у Тузли. Ми смо, ако тако смем рећи, јако добри пријатељи. Служио сам овде у Тузли, после мога устоличења, тада смо имали јако леп разговор, данас смо те разговоре продужили. Први су били пријатељски, упознавајући, а сада смо кренули ка решавању неких проблема, имовинско-правних. Црква овде има велику имовину, 27 објеката и желимо да се то врати, ако није могуће све, онда барем једну по једну. Данас смо фокусирали питања око бивше Градске кафане, то је објекат наш и треба да га вратимо. Блокира нас Закон о реституцији, е сад како ће та борба Давида и Голијата да се реши, видећемо. У сваком случају, ми смо, као људи Цркве и уопште грађани ове земље, заинтересовани да се то питање реши на добро овога града овде, Тузле, и на добро наших верника Српске Православне Цркве. Надамо се да ћемо наћи заједнички језик и заједничко решење по том питању. Наравно, то је само један показатељ добрих односа, желимо да имамо добре односе по сваком питању, духовном, културном, националном, једноставно да овај град постане град мира, град толеранције, љубави и суживота. Ми морамо доприносити томе, али та правна питања су такође битна у тој целој причи и морамо некако и њих решавати, изјавио је Епископ зворничко-тузлански Фотије.

Градоначелник је истакао да постоје јако добри односи са верским заједницама и пожелио све најбоље новоизабраном Епископу зворничко-тузланском Фотију.

-Имамо добре односе са Православном Црквом, драго ми је да што више времена новоизабрани Епископ зворничко-тузлански Фотије овде проводи. Имамо јако добру сарадњу са његовим сарадницима, оцем Миланом и оцем Милошем. До сада ми настојимо све верске заједнице у Тузли третирати равноправно, помоћи разне објекте, као што је црква у Пожарници и својевремено у Црноме Блату. Имамо један велики заједнички проблем, о чему је епископ говорио. Донесен је Закон о реституцији, али и одредбе су донесене о забрани располагања некретнинама које објекти реституције. Имамо велики проблем у граду, зграду, коју сви Тузлаци називају Градска кафана. Тај објекат је у земљишним књигама одузет својевремено од Српске Православне Цркве и шта сада ми да радимо. Објекат је у опасноме стању, Закон о просторном уређењу би можда наложио, видели би какав је налаз вештака, да се сруши да не угрози имовину. Српска Православна Црква је расположена да га директно или путем неког инвеститора обнови, а везане су нам руке. Разговарали смо о томе. Ми смо ту сагласни, да кренемо са објектима Православне Цркве и Католичке Цркве, Исламске заједнице, да нађемо неко решење. То је закон којег чекају људи од 1990. године, а видите која је сада година. Желимо да пронађемо неко решење, да објекти не пропадну, а да неправда одузимања имовине буде мања. И ево бавити ћемо се тиме, ово је добра иницијатива, понављам, наш заједнички проблем, а какав имамо код свих верских заједница, изјавио је градоначелник Тузле г. Јасмин Имамовић.

Истог дана епископ Фотије је посетио је и фрањевачки самостан Светих апостола Петра и Павла у Тузли. Испред римокатоличке цркве у Тузли, Епископа је дочекао гвардијан самостана фра Марио Дивковић. У срдачном разговору, потврђени су добри односи римокатоличке и православне заједнице у Тузли.

На интернет страници Епархије зворничко-тузланске погледајте видео прилоге са посете епископа Фотија верским и градским званичницима у Тузли.