Епископ Г. Теодосије примио у манастиру Високи Дечани Генералног секретара НАТО савеза Андреаса Фога Расмусена

Викарни Епископ Липљански и архијерејски заменик Епархије Рашко-призренске Г. Теодосије примио је данас у манастиру Високи Дечани Генералног секретара НАТО савеза Андреаса Фога Расмусена и групу од десет амбасадора земаља чланица НАТО савеза. У једночасовном разговору Владика Теодосије је говорио о и даље тешкој безбедносној ситуацији у којој живе косовски Срби и светиње СПЦ на простору Косова и Метохије. Нарочито је истакнута забринутост СПЦ због недавног низа напада на српске повратнике у метохијском селу Жач што је у великој мери показало да за српске повратнике на Косово и Метохију још не постоји минимум слобода и гаранција за нормалан и безбедан живот.

Владика је посебно пренео забринутост коју је поводом напада на повратнике и насилног пресецања српске мобилне телефоније изразио и Свети Архијерејски Сабор приликом свог недавног заседања, рекавши да овакви поступци, које су нажалост вршени уз активно учешће косовске полиције која је обезбеђивала уништавање телекомуникационе опреме, додатно отежавају живот српског народа и доводе у питање његову будућност на овим просторима. Посебно је наглашена и чињеница да се многи српски повратници али и Црква суочавају са великим проблемима око решавања својих имовинских права. Владика Теодосије је напоменуо да више од половине имања манастира Дечани још није признато од стране локалних власти и да је прошле године манастиру директно прећено од стране екстремних група у овом делу Косова због питања манастирске земље. Владика је нагласио да је Црква по својој природи отворена за дијалог са свим људима добре воље јер је дијалог неопходан у циљу успостављања поверења и превазилажења последица рата, али да међународна заједница мора и даље да остане снажно присутна на Косову и Метохији посебно у виду међународних снага КФОР-а, који још обезбеђује осам најважнијих објеката СПЦ у Покрајини.

"Став наше Цркве, који смо пренели и приликом наших недавних посета Бриселу, Риму, Паризу и Берлину и разговора са тамошњим званичницима јесте да заштита најважнијих српских православних светиња на Косову и Метохији треба да остане у рукама КФОР-а и да би преношење безбедносних ингеренција на косовску полицију на тим осетљивим локацијама створило озбиљне проблеме те је стога потпуно неприхватљиво за СПЦ", нагласио је Владика Теодосије. На крају разговора он се такође захвалио г. Расмусену на свој досадашњој помоћи снага КФОР-а како на пољу заштите српског становништва и светиња тако и на пољу других видова помоћи и обезбеђивања бољих услова за живот у повратничким енклавама.и изразио спремонст да се сарадња и даље настави.

Генерални секретар НАТО Савеза је изнео став НАТО Алијансе да КФОР не може бесконачно дуго остати на Косову али да ће све будуће одлуке о начинима заштите српских православних светиња бити доношене након врло пажљивих анализа и у непосредном дијалогу са представницима заједница и Цркве. Он је нагласио посвећеност НАТО савеза да се створе још бољи услови за живот свих на Косову и да је потребно да представници етничких заједница на Косову буду још више активнији у међусобном дијалогу у циљу решавања горућих питања.

Извор: Епархија рашко-призренска