Епископ Григорије и Престолонаследник Александар у посети Патријарху московском Г. Алексију II

Његово Преосвештенство Владика херцеговачки Г. Григорије и Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина посетили су 21. јануара 2007. године, Његову Светост Патријарха московског и целе Русије Г.Алексија II, у манастиру Светог Данила, резиденцији Његове Светости.

Том приликом присутни су били и Њ.Е. г-дин Станимир Вукићевић, амбасадор Србије у Руској Федерацији, г-дин Драгомир Ацовић, члан Крунског Већа, г-дин Радомир Живанић, власник компаније Верано Моторс и г-дин Дејан Бодирога, познати српски кошаркаш.

Једна од главних тема овога сусрета је била тренутна ситуација на Косову и Метохији и напори које улажу братске цркве и сви људи добре воље да се постигне праведно решење. Поред тога, било је речи и о даљим радовима у храму Светог Саве на Врачару.

Престолонаследник Александар II се захвалио Његовој Светости на помоћи да се учврсте односи између Српске и Руске православне цркве и наших духовно блиских народа.

Његова Светост Патријарх Московски и Целе Русије истакао је да у потпуности подржава ставове Српске и Руске православне цркве по питању Косова и Метохије и подсетио на блиске односе ова два народа кроз историју.

Током данашњег поподнева, Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина примиће награду за свој хуманитарни рад. Званична свечаност у организацији Његове Светости Патријарха Московског и Целе Русије Господина Алексеја Другог и Међународне фондације за јединство православних хришћанских нација (ИФУОЦН), биће одржана у саборној цркви Христа Спаса.

У храму Успењског сабора у Москви, 22. јануара на дан Св. Филипа Московског, Епископ Григорије је учествовао и причестио се на светој Литургији којом је началствовао Патријарх Московски и све Русије г. Алексеј II. После Свете Литургије Епископ Григорије је са Патријархом Алексејем II био на пријему и ручку у Кремљу, на позив председника Руске Федерације г. Владимира Путина. Осим председника Путина на ручку су такође били присутни и потпредседник Владе Руске Федерације г. Дмитриј Медведев, министар иностраних послова Руске Федерације г. Сергеј Лавров и председник Међународног фонда јединства православних народа г. В. Алексејев. Овом приликом одржани су пригодни говори у којима је наглашена духовна и свака друга сарадња између српског и руског народа, као и мишљења о актуелним питањима ова два народа.

Москва После ручка Епископ Григорије је био на пријему код градоначелника Москве г. Јурија Лушкова, где је констатовано да привредну и културну сарадњу града Москве и српског народа треба још више унапређивати и развијати.

Москва У поподневним сатима Епископ Григорије је присуствовао састанку Међународног фонда јединства православних народа у Москви. На предлог Епископа Григорија прихваћено је да се следећа Међународна конференција Фонда јединства православних народа за 2008. г. одржи фебруара месеца у Бањој Луци у Републици Српској.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка и www.royalfamily.org