Епископ Григоријe: Радост живота

Збирка колумни Владике Григорија, које су у листу „Глас Српске" објављиване у периоду од Васкрса до Божића 2008/2009. године и која је, слиједећи дух и ритам у којима су колумне и настајале, понијела је назив „Радост живота". Идеја о објављивању колумни у цјелини потекла је од уредника „Гласа" , у чијем издању је књига и изашла, и угледавши свјетлост дана пред Божић, показала се заиста као круна једног богоугодног дјела, које је плод искрене сарадње између аутора и издавача. Мисао коју је аутор слиједио током писања колумни и разлог због којег је ова збирка објављена, извиру из једне исте жеље и намјере да се са читаоцима подјели искуство живота у Цркви и да се на један хришћански начин приђе свакодневним, увијек актуелним животним питањима. Одговарајући дакле на ова питања, или бар настојећи да на њих пружи одговор, аутор се трудио да прати годишњи круг празника наше Цркве показујући да они нису пуки давно прошли догађаји којих се са пијететом сјећамо, већ увијек савремени, за наш живот суштински важни моменти, благословено вријеме нашег сусрета са Вјечношћу и преиспитивања у њеној свјетлости.

„Радост живота" говори о нашој вјери, о нашој љубави и нади, о нашим међусобним односима и одговорности пред животом који живимо. На један лак и приступачан, а опет озбиљан и расудљив начин открива нам да живјети хришћански, достојно човјека, прије свега значи вољети живот и изграђивати у њему одговорност према себи и другима. Свједочи нам да је радост со, без које би наш живот и свака наша врлина - обљутавили. Учи нас да без свијести о живом присуству Божијем, и без поимања свих и свега у свјетлости будућега Царства, наш живот и постојање губе свој смисао.

Ова књига је потстицај на једно одговорније, искреније и „живље" учешће у животу који нам је дарован. Без претензија на давање коначних судова, она нас буди и покреће на размишљање. Свједочи да нисмо сами, да нисмо само своји, да је живот увијек са-живљење које нам много пружа али од нас много и захтјева. Ако је у нама покренула бар једну од ових мисли, збирка „Радост живота" је на добром путу да оправда своје име...

Извор: Епархија захумско-херцеговачка