Епископ Хризостом у општини Источни Дрвар

На дан успомене свете равноапостолне Марије магдалине (Благе Марије) Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом посјетио је засигурно једну од најмањих Општина у Р.Српској - Источни Дрвар, а поводом славе ове Општине. Истовремено била је и ово прва крсна слава новоустановљене Црквене општине поточко-увалске.

Овом приликом Епископ Хризостом је прво осветио обновљени Дом здравља у Потоцима, сједишту Општине, а потом са домаћинима - Начелником општине г. Јосиповић Ђуром и његовим сарадницима пошао у село Увалу, мало село у срцу Клековаче, како би у њему благословио земљиште за нови храм и побо крст на мјесто будућег олтара-жртвеника.

До 70-тих године прошлог вијека Потоци су били релативно напредно и богато мјесто. Прије свега то је било радничко мјесто, посебно жељезничара. Тада веома утицајни политичар Бранко Микулић смислио је план како да уништи мрежу жељезница у Бос. Крајини, с циљем да из Крајини истјера и оно преосталих Срба. Истовремено креирао је ''фамозну'' Шпедицију-Бугојно, која је замјенила укинуту ускотрчну пругу, преузимајући притом монопол у цијелој бившој Југославији. На жалост нико се тада није нити хтио нити смио супроставити завјери коју је Микулић уз сагласност Тита и његове врхушке спроводио. Од 1973. године Потоци су осуђени на нестајање. Али, изненада 1996.године дио општине Дрвара који је остао у Р.Српској конституише се као самостална Општина Српски Дрвар, данас Источни Дрвар. Од тада Општина Источни Дрвар-Потоци полагано се изграђује и ево ове године прослави и своју прву славу.

До 1995.године Потоци и Увала припдали су парохији прекајској у Прекаји. Прогоном Српског народа из Прекаје, односно свих западнокрајишких општина, парохија прекајска у Прекаји као и све друге парохије и црквене општине, престала је да егзистира. Након рата и дјелимичним повратком народа у Прекају још се нису стекли услови да се ова парохија попуни, тако да је дио ове парохије Потоци-Увала повјерен на администрирање пароху врбљанском протојереју Петру Миловановићу у архијерејском намјесништву кључком.

Након освећења земљишта за будући храм и пошто је побо крст на мјесто будућег жртвеника-олтара Епископ Хризостом одржо је бесједу у којој је произнео хвалу Богу на овоме дару милости да данас освећује земљиште за нови храм који ће бити храм љубави како према Богу тако и према ближњима. Истакао је трагичну чињеницу да су генерације и генерације Срба из Потока и Увале живјели и одлазили без радости да барем једном Божић и Васкрс прославе у светом храму, без да иједном присутвују богослужењу. Ко је за то одговоран? - наставио је Епископ. Сигурно не ви, већ свештенство које није дошло до Вас да вас ангажује за ово свето дјело.'' закључио је Владика.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка