Епископ Иринеј освештао крстове и звона храма на Келебији

Влаадика бачки Иринеј На празник Сабора светог архангела Гаврила 13/26 јула 2008. године, Његово Преосвештество Епископ бачки Г. Иринеј освештао је, уз саслужење више свештеника, ђакона и верног народа, крстове и звона за храм Светог првомученика и архиђакона Стефана на Келебији. Овај свети храм подиже се трудом ктитора господина Саше Спрема.

Овом богоугодном молитвеном чину присуствовали су и монсињор др Андрија Копиловић, отац Карољ Сунђи, жупник из Келебије, као и заменик градоначелника града Суботице господин Петар Хорватцки.

У пригодној беседи, Eпископ Иринеј је изразио своје велико задовољство што смо се окупили на овај дан да овом светим чином осветимо крстове и звона за нови храм. Епископ је подсетио на значај Крста који је свеоружје нашег спасења и символ Хришћанства од најранијих дана. Још у Старом Завету, према речима Преосвећеног Владике, као праслике звона користиле су се сребрне трубе којима су свештеници означавали време за сабрање на молитву. Од најранијег детињства памтимо звук звона који нас позива у храм да будемо учесници Евхаристије и подсећа нас на наше богочовечанско назначење. У наставку беседе, Његово Преосвештенство је заблагодарио ктитору на великом и богоугодном делу, пожелевши му свако добро од Господа. Присутнима се обратио и презвитер Ђорђе Димић, секретар Црквене општине Суботица, и изразио молитвену жељу свих чланова суботичке Црквене општине да овај храм који се гради буде дом сабрања и молитве који ће непоколебиво стајати у све векове до свршетка света.

Извор: Епархија бачка