Епископ Иринеј освештао нови иконостас

Иринеј Недеља 18. новембра била је веома радостан дан међу Србима Златне Обале. Преосвећени Владика Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију и обавио освећење новопостављеног иконостаса у новом храму посвећеном Успенију Пресвете Богородице.

Овај дуго очекивани дан означио је почетак радости освећења овог Божијег храма које ће се, уз помоћ Божију, обавити следеће године. Освећење иконостаса је обављено после заамвоне молитве. Преосвећени Владика Иринеј је торжественим гласом прочитао молитву освећења. Пред сам крај молитве и пред кропљење иконостаса и призивање благодати Божије која све освећује, жагор који се до тада чуо од мноштва народа, утихнуо је, знаменујући и на тај начин узвишеност овог тренутка.

Труд, молитва и жртва оних који су допринели да дође до овог радосног дана били су на невидљив начин освећени заједно са иконостасом. Сам иконостас сачињен људским рукама и принесен на дар Богу, преображен је дејством Духа Светога и постао је прозор у Царство Божије чији предукус осећамо већ овде на земљи кад год чинимо богоугодна дела или учествујемо у богослужењима Цркве Христове. Владика је символично објаснио ову чињеницу истичући да је тога дана била преображена свака капљица зноја која је принесена на жртву Богу. Тамо где су падале капљице зноја, на тај дан су пале капљице свете воде.

Након освећења иконостаса, Преосвећени Владика Иринеј је осветио и нове чираке начињене од нерђајућег челика који су дело руку локалног мајстора Душана Лалића. Душан је раније израдио Свети Престо, налоњ за целивајућу икону и још неколико Црквених предмета врхунског квалитета и високе уметничке вредности који се налазе у овом светом Храму.

У Црквеној сали била је уприличена трпеза са пригодним програмом. Преосвећени владика се још једном обратио поуком сабраном народу. Отац Душан, старешина храма на Златној Обали није скривао одушевљење и радост због овог светог и дуго очекиваног дана и догађаја.

Заиста дивно беше гледати ово благословено сабрање, и сећати се речи псалмопевца Давида „како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно!". Нека би Свемилостиви Господ дао да свагда живимо заједно у Дому Господњем око Христа Васкрслога у слози, миру и љубави!

Чтец Ведран Гагић