Епископ Иринеј посетио грчки Факултет Часног Крста

Епископ Иринеј посетио грчки Факултет Часног Крста
Епископ Иринеј посетио грчки Факултет Часног Крста
Епископ Иринеј посетио грчки Факултет Часног Крста
Епископ Иринеј посетио грчки Факултет Часног Крста

После прославе 25-годишњице Саборног храма Светог Саве у Бостону, Преосвећени Владика источноамерички Иринеј посетио је 11. децембра 2017. године једну од најистакнутијих православних институција у САД - Грчки православни факултет Часног Крста у Бруклајну, Масечусетс.  У пратњи Његовог Преосвештенства био је свештеник Александар Влајковић који је дипломирао на овом факултету 1995. године.

Председник школе протопрезвитер др Христофор Метропулос и декан др Џејмс Скедрос срдачно су дочекали и поздравили владику Иринеја. Српском студенту Срђану Максимовићу који је овде на постдипломским студијама додељена је улога главног водича који ће Епископу показати цео кампус. Између осталог обишли су факултетску цркву посвећену Воздвижењу Часног Крста где су се поклонили и целивали мошти неколико светитеља.

Источно од олтара се налази мало гробље где је сахрањен најзаслужнији грчки архиепископ Јаков и још двојица архијереја. 

Током обиласка факултета дошло је до непалнираног али радосног сусрета између владике Иринеја и проф. др Емануела Клапсиса. Проф. Клапсис је представио епископа Иринеја студентима и дао му прилику да им се обрати. Обилазак је настављен посетом школској библиотеци.  Др Јоаким Котсонис, директор библиотеке, поздравио је епископа Иринеја и пожелео му добродошлицу у библиотеку која носи име Архиепископа Јакова и која садржи преко 60 хиљада примерака књига на неколико спратова.

Гости су посетили и музеј посвећен архиепископу Јакову који се налази на врху библиотеке. Експонати у музеју су иствари личне природе и ствари које је Архиепископ користио у току своје 37-годишње архипастирске службе на челу Грчке Архиепископије за Северну и Јужну Америку. Измећу осталог у једном кабинету је изложен и крст Српске Патријаршије додељен архиепископу Јаковосу.

Извор: Епархија источноамеричка