Епископ Јефрем служио парастос логорашима из Јасеновца

Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем служио је јуче парастос на гробном месту "Храстови" у Спомен-подручју Доња Градина поводом обележавања шездесетпетогодишњице од пробоја логораша у Јасеновцу. Епископу Јефрему су саслуживали свештеници и ђакони из Епархије бањалучке.

Парастосу су присуствовали највиши званичници Републике Србије, Босне и Херцеговине, Републике Српске; представници међународних институција, борачких и удружења логораша; чланови породица погинулих, заробљених бораца и несталих цивила, представници верских заједница и невладиних и студентских организација, те више хиљада грађана.

Претходно су венце на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина положили председник РС Рајко Кузмановић, председник Народне скупштине РС Игор Радојичић, премијер РС Милорад Додик са делегацијом министара, председник Србије Борис Тадић и министар просвете Жарко Обрадовић, као и руски амбасадор у БиХ Александар Боцан Харченко.

Венце су положили и члан председништва БиХ Небојша Радмановић, председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић, министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај, делегације парламента БиХ, општине Козарска Дубица, Борачке организације РС, Савеза логораша РС, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, Удружења логораша Другог свјетског рата, Трећег РС пешадијског пука Оружаних снага БиХ, делегације градова Модине и Бањалуке, представници ЕУПМ-а, Јеврејске заједнице, невладиних и студентских организација из РС.

Комеморацији у Доњој Градини присуствовала је и делагација Исламске заједнице, коју је предводио бањалучки муфтија Едхем Чамџић.

У обраћању високих званичника БиХ, РС и Србије истакнута је важност утврђивања истине о Јасаеновцу.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да су страдањем у јасеновачким логорима и самој Градини Срби, Јевреји и Роми уједињени у заједничкој несрећи, али да се упркос свим страшним жртвама мора пронаћи снага за помирење. Председник Србије је истакао да је овај дан за њега лично веома тежак, јер су његов деда и чланови породице прошли голготу у Јасеновцу.

Представник удружења "Ерим Балајла" из Израела Рам Дорон изјавио је у Доњој Градини да се јеврејски народ подигао из пепела холокауста и гордо рекао свету да никада неће заборавити нити опростити злочине. Он је подсетио да израелска делегација већ две године присуствује парастосу у Доњој Градини и истакао да је РС гарант да се злочини на овом подручју неће поновити. Он је додао да је српски и јеврејски народ у својој заједничкој страдалничкој и стравичној прошлости научио да не могу ни на кога другог да се ослоне, осим на слободу и сопствену независност.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома закључила је у априлу прошле године да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, око 23.000 Јевреја и око 80.000 Рома.

Логор у Доњој Градини налазио се у БиХ, преко пута Јасеновца, одмах иза ушћа реке Уне у Саву и формиран је 1941. године. Градина и није била логор у правом смислу те речи, већ само масовно јасеновачко стратиште, тј. "прихватни логор" док усташе не ликвидирају многобројно српско становништво доведено из БиХ и других крајева злогласне Независне Државе Хрватске.