Епископ Јоаникије: Доношење оваквог наказног закона је понижење Црне Горе

Епископ Јоаникије: Доношење оваквог наказног закона је понижење Црне Горе
Епископ Јоаникије: Доношење оваквог наказног закона је понижење Црне Горе
Епископ Јоаникије: Доношење оваквог наказног закона је понижење Црне Горе
Епископ Јоаникије: Доношење оваквог наказног закона је понижење Црне Горе

Молитвено хришћанско сабрање у Бијелом Пољу, у којем је 1. јануара 2020. године, како се процјењује, учествовало преко десет хиљада Бјелопољаца, који се не мире са неуставним Законом о слободи вероисповести, на силу изгласаном у Скупштини Црне Горе, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Преосвећени Епископ је са свештенством, претходно, служио молебан у Саборној цркви Светих апостола  Петра и Павла, а, потом је уследила литија кроз град до цркве Светог Николе у Никољцу.

„Овај свештени ход је најбоља припрема за празник Рождества Христовог, јер се обједињујемо око имена Божјег, око Престола небеског, обједињујемо се, кријепимо, оснажујемо се, храбримо у овим тешким данима када трпимо велику неправду. Наш народ је из дубине душе осјетио када је донијет овај наказни законски акт, који није у складу са Уставом Црне Горе и међународно утврђеним стандардима, који регулишу слободу вјере. Није у складу са правом и правдом, шта су наши правници безброј пута доказали“, навео је Владика.

Овакав закон је у складу само са злом вољом и похлепом појединаца из власти.

„Доношење таквог наказног закона је понижење Црне Горе и цијелог њеног поретка, нарочито је злокобно то што уноси подјеле међу браћом, што уноси неравноправност међу вјерама у Црној Гори, јер све друге вјере добиле су од наше власти, путем уговора, све гаранције својих вјерских и имовинских права и слобода“, указао је Његово Преосвештенство.

„Овај закон, како су предвидјели, односиће се само на Српску Православну Цркву. У питању је један дискриминаторски акт и зла воља. Међутим, Црква је навикла да трпи неправду о гоњења. Имамо то искуство. Ако као хришћани подносимо неправде и гоњења, онда Црква јача, обједињује се и оснажује, трпећи са Христом распетим, носећи Његов Крст, Њиме се снажимо и већ предокушамо славу Христовог Васкрсења и Његове побједе над смрћу, над злом и над неправдом“.

„Зато, иако трпимо неправу, нијесмо тужни, него смо радосни, јер се сједињујемо са Христом Који је био прогоњен и клеветан и против Кога је кована завјера, Који је примио на себе сву злобу демонску и људску. Али је својом крвљу опрао људске гријехе, искупио нас, осветио и сабрао све у дом Оца нашег небеског. Зато смо тако пуни вјере, одушевљења , духа и наде да, уколико са Христом будемо до краја, смирено и без осуђивања, не допуштајући да наша срца обузме мржња ни према коме, молећи се и за своје непријатеље, такву ће молитву Бог, сигурно, примити. Сигурни смо, дакле, да смо на Божјем путу и зато смо радосни“, рекао је Преосвећени Епископ.

„Сваки човјек који јавно посвједочи своје неслагање са неправдом, као што свједоче грађани широм Црне Горе, он потврђује и свједочи своју вјеру, вјерност Цркви Божјој и светињама. Изражава тако своје неслагање и вољу да ће се борити до краја, да се светиње које су Богу посвећене од стране наших предака, Богу, Цркви и молитви, да нећемо допустити да се то догоди. Не можемо допустити, браћо и сестре, да се газе завјештања наших предака, наших родитеља и прародитеља, који су за своју вјеру живјели и главе полагали за очување вјере, части и образа. Нека да Бог да ово наше сабирање, које је велико свједочанство и потврда Цркве Божје, да нас оно укријепи у вјери, оснажи у љубави, укријепи у нади и да се овако боримо до краја – до побједе!“, истакао је Епископ будимљанско-никшићки.

„Црква је спремна да се против неправде бори до краја. Не боримо се ни против кога лично. Желимо ону побједу у којој неће бити побједника и побијеђених, него гдје ће тријумфовати правда над неправдом, љубав и братска слога над мржњом и раздорима. Они који су доносили овакав Закон желе, нажалост, да продубе подјеле међу браћом, да изазову мржњу и сукобе и то је врло опасно. То ниједна држава не смије да ради. Ово је антицивилизацијски потез и ми смо, као грађани, а посебно као вјерници, хришћани који баштинимо толику традицију, историју, културу, дужни да устанемо против зла и неправде до краја“, поручио је владика Јоаникије.

Благосиљајући сабрани народ, Владика је поновио да је његова жеља да сабрања протичу у радости, љубави међусобној, без иједног инцидента. „Толико смо пута наш народ позвали на мир и све је до сада било мирно, лијепо, величанствено, достојанствено. Ако буде неких инцидента знамо да их је неко други изазвао, а не ми. За то треба да сноси одговорност наша власт која је ово зло поизвела. Ми их призивамо разуму да то не чине, него да поштују Устав Црне Горе, да поштују међународно утврђене стандарде које су потписали. Ако мисле у Европу дужни су да обезбједе свакоме слободу вјере, и најмањој заједници, а посебно, најбројнијој вјерској заједници Цркви православној светој у Црној Гори којој припада преко 70% грађана Црне Горе. Ми не тражимо ништа више за себе, иако смо најбројнији, него што је добила католичка Црква или исламска заједница у Црној Гори, право и правду. Не можемо дозволити да будемо дискриминисани у својој држави“, закључио је епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка