Епископ Јоаникије посјетио Париз

Епископ Јоаникије посјетио Париз
Епископ Јоаникије посјетио Париз
Епископ Јоаникије посјетио Париз
Епископ Јоаникије посјетио Париз

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије боравио је ових дана у Паризу на позив Епископа западноевропског г. Луке. Поводом храмовне славе цркве Свете Петке у предграђу француског престоног града, Преосвећени Епископ Јоаникије је, на 20. недјељу по Духовима, 22. октобра 2017. године служио свету архијерејску Литургију.

Благодарећи љубазности домаћина Владика је, током боравка у Паризу, посјетио нови Руски духовни и културни центар, који је смјештен у близини Ајфелове куле. Састављен је од четири зграде, средишњи дио је катедрална црква посвећена Светој Тројици, а у три околне зграде налазе се културни и образовни центар, административни центар и аудиторијум.

Његово Преосвештенство је обишао и Монмартр или Брдо мученика на чијем врху се налази импозантна катедрала Сен Дени. Свети Денис је постао мученик 270. године, у вријеме страшних прогона хришћана. Глава му је, према предању одсјечена на Монмартру (Брдо мученика). Његов гроб се налази у катедрали, а нешто касније изнад гроба подигнута је мала капела, која је у 5. и 6. вијеку постало мјесто ходочашћа. Временом Свети Денис је постао заштитник Француске. Садашња катедрала Сен Денија почела је да се гради 1140. и данас је једна од најљепших готичких грађевина у Француској.

Током посјете Паризу Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије обишао је и Лувр, један од највећих и најпознатијих музеја на свијету. Владика је, овом приликом, посјетио и Културни центар Србије, гдје се у кратком и срдачном разговору задржао са проф. др Дарком Танасковићем, амбасадором Србије при Свјетској организацији за заштиту споменика културе (UNESCO).

Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије је напустио Француску обрадован љепотом храма Светог Саве у Паризу, чије обнова и украшавање, поводом обиљежавања 70 година од оснивања и свештене мисије парохије Светог Саве у престоном граду Паризу, је у току.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка