Епископ Јоаникије служио у Ђурђевим Ступовима

Епископ Јоаникије служио у Ђурђевим Ступовима
Епископ Јоаникије служио у Ђурђевим Ступовима
Епископ Јоаникије служио у Ђурђевим Ступовима
Епископ Јоаникије служио у Ђурђевим Ступовима

У петнаесту недјељу по Духовима, на празник Светих мученика Трофима, Саватија и Доримедонта, 2. октобра 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Саслуживало је свештенство беранског намјесништва и братство Манастира, уз молитвено учешће вјерног народа.

Сабраном народу ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ г. Јоаникије, говорећи о Воздвижењу Часног Крста, великом празнику који наша Света Црква прославља све до Оданија празника, а који нас везује за чудесне догађаје из историје спасења рода људског. -Везује нас, прије свега, за Велики петак, јер Господ је на Крсту излио своју живоносну крв и примио смрт, принио жртву за нас, ради нас и ради нашег спасења. То је она љубав која се жртвује. Жртвом Христовом освећен је Крст и крсно дрво на коме је Он разапет. Овај чудесни, спасоносни догађај који указује на жртву Христову, на Његову смрт и на Његово Васкрсење, предуказиван је кроз многе вјекове раније. Оно дрво живота, које је засађено на сред раја Божјег је предуказање на крсно дрво преко којег добијамо нови живот. И многа друга знамења пројављивала су се, кроз многе вјекове, прије доласка Христовог. Ти догађаји указују на крсно страдање Христово, на Његову жртву и на силу Часног и Животворног Крста Христовог, казао је владика Јоаникије.

Владика је у својој бесједи подсјетио на побједу коју је јеврејски народ, предвођен Мојсијем остварио у борби са надмоћним непријатељем приликом изласка из Египта. Мојсије је стао на узвишење на молитву и раширио руке у облику крста и док је год држао руке раширене његов народ је побјеђивао, а када су малаксавале непријатељ је надирао. -Јевреји су побиједили тако што су двојица помоћника Мојсијевих држали његове руке у облику крста док се он молио. Молећи се тако, та молитва давала је силу његовом народу те је побиједио непријатеља. И многа друга знамења, драга браћо и сестре, нам указују на то да и ми хришћани, који се знаменујемо Часним и Животворним Крстом треба да живимо сагласно том знамењу. То знамење означава, уједном, крсно страдање Христово и Његово Васкрсење. Јер, Господ Исус Христос је Крстом својим, живоносном смрћу својом побиједио смрт, ослободио нас од страха смртног и Васкрсењем својим даровао нам нови живот. Крст означава и једно и друго, као што означава и љубав која се узноси према Богу. Љубав хришћанина, која се узноси према Богу означена је овом вертикалном линијом, а љубав хришћанина према ближњима својим означена је хоризонталном линијом, које се спајају у знаку крста“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Крст је, нагласио је Преосвећени Епископ Јоаникије, знак највеће љубави, јер је Господ своју љубав потврдио жртвом, а права љубав је она која се жртвује без остатка. Таква љубав је лијек од сваке себичности. -Ми који се знаменујемо Часним Крстом Христовим, који смо православни хришћани, призвани смо да свједочимо љубав крсну, да се жртвујемо за ближње своје, да љубимо Бога и своје ближње, а то су, заправо, оне двије заповијести: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим и Ближњега свога као самог себе. Кад бисмо тако живјели, само те двије заповијести да извршавамо, били бисмо савршени људи, овај би се свијет претворио у рај и то је оно што Господ жели да царство овог свијета и вијека постане Царство љубави Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа. То је Царство Божје, Царство Божје љубави и ми који се сабирамо у дом Божји, хранимо се небеским хљебом постајемо причасници те љубави Христове, новог живота, новог стања, нове радости, обновљења нашег. То смо дужни да свједочимо својим дјелима у свакодневном животу, поручио је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка