Епископ Јоаникије служио у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је у недељу, 18. августа 2013. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Саслуживало је више свештеника архијерејског намјесништва беранског и монаха манастира. Вјерни народ Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије поучавао о значају који сваки пост, па и Богородичин, има у животу православног хришћанина:

“Они који посте часне посте нарочито Васкршњи, а и овај часни пост, они ће схватити вриједност поста, па ће постити не само Божићни, Петровски пост, него и сваку сриједу и петак. Друга је ствар ако је неко у каквој неприлици, па мрси, за то треба да се покаје, али то не може бити правило и не може се користити стално као изговор. Зна се, ако су негдје војници у рату или ако је неко болестан, али не користи се свака прилика да се пост крши. Међутим, ако мислимо само на себе, ако мислимо само на своје прохтјеве, ако плитко гледамо, ако не видимо даље од свог носа, како народ каже, ако гледамо само овим нашим физичким очима и ако размишљамо само нашим палим разумом, онда ћемо све тумачити на свој начин и све ћемо моћи да оправдамо, сваки гријех и сваки свој поступак. Али бити хришћанин значи и да провјеравамо своје поступке, да се трудимо да отворимо наш духовни вид па да сагледамо истину Божију, правду Божију, ријечи Божије правилно да схватимо и да сагледамо шта је стварно корисно за нашу душу, за наш живот, за наше спасење, за нашу будућност, на којим темељима градимо нашу будућност.“

“Да се вратимо Његошу и његовим ријечима кад каже да ми требамо да испуњавамо не само оно што је прописано као минимум да би се могли назвати хришћанима, него пошто смо хришћани да се трудимо да испуњавамо много више и много садржајније од тога, да се више потрудимо да схватимо смисао своје вјере, а када схватимо правилно нашу свету вјеру онда ћемо правилније гледати на живот, на дјела људска и на све оно што у животу радимо, што у животу поступамо, на све прилике у којима се у животу нађемо гледаћемо на хришћански начин, а то значи гледаћемо правилно. Наравно, човек је збуњив, подложан искушењима, оптерећен својим слабостима, а и ђаво користи наше људске слабости, па ето онда невоља и неприлика, али они хришћани који се моле Богу, који се смиравају, који се кају за своје гријехе, који настоје да са ближњима својим живе у миру, да их обасипају својом љубављу, својом добротом, својом пажњом они увијек налазе прави пут и у најтежим временима и у највећим искушењима“, казао је између осталог, Владика будимљанско-никшићки и додао:

“Говорим ово све због Великогоспојинског часног поста и због великих празника који су пред нама, велики празник Преображења Христовог, празник свјетлости Божије, празник који нас узводи на високу гору Таворску, на духовну гору, а ми се успињемо на ту духовну гору преко светих богослужења, успињемо се да можемо да видимо са те висине свијет око нас и себе у том свијету, на прави начин, да се прошире наши видици. Духовна светлост просвјетљује наше духовне очи те можемо сагледати све оно што се у животу догађа и све оно што треба да радимо на правилан начин. Без те духовне свјетлости човек, како каже Његош, је и поред својих тјелесних очију слијеп, служе му за обичне потребе “ка и свакој другој животињи. Нека нас Господ преображени, Који нас обасјава Својом свјетлошћу и Својом милошћу уразуми, просвијетли, нека нас за свете празнике Преображења Христовог и Успенија Матере Божије, уведе у истину Своју и да нас просвјетли Својом правдом, Својом свјетошћу и Својом милошћу, да бисмо могли ићи путем Христовим, носити крст свој у овом животу, наћи смисао свог живота, да бисмо увијек прослављали Бога Живог Спаситеља нашег Господа Исуса Христа са беспочетним Оцем Његовим, Пресветим благим и животворним Духом Његовим свагда, сада и увијек, и у вјекове вјекова. Амин“, закључио је на крају бесједе Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка