Епископ Јоаникије служио у манастиру Сомина

Епископ Јоаникије служио у манастиру Сомина
Епископ Јоаникије служио у манастиру Сомина
Епископ Јоаникије служио у манастиру Сомина
Епископ Јоаникије служио у манастиру Сомина

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је у 16. недјељу по Духовима, на празник Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, 9. октобра 2016. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Сомина у мјесту Херцегове Луке, који је метох манастира Косијерево. Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархије.

У својој архипастирској бесједи Преосвећени Епископ Јоаникије је говорио о Светом Јовану Богослову, најмлађем ученику и апостолу Христовом, који је као младић кренуо за Господом, слушао ријеч Божју из уста Христових, гледао чуда која је Господ чинио, те тако узрастао у вјери, у Божјој мудрости, испуњавао се Духом Светим и достигао до те мере савршенства духовног које се, нарочито, пројавило у моменту када су се апостоли уплашени разбјежали, видјевши Христо понижавање и распињање на Крсту.

-Када су сви апостоли изгубили храброст и поуздање, када су видјели како су безбожници ухватили Христа и како Га ударају, понижавају, како Га разапињу, тада је ушао страх у апостоле. Испунило се древно пророштво: Ударише пастира, а овце се разбјежаше. У том моменту једини од апостола који је остао са Христом био је Свети Јован Богослов, под Његовим Крстом, гледао својим очима страдање Христово и удостојио се да чује ону ријеч Божју када је Господ Исус Христос повјерио своју Пресвету Мајку на старање свом ученику Јовану Богослову:Сине, ето ти мајке, мајко ето ти сина.

-Послије Васкрсења Христовог, када је Господ сабрао све своје ученике снисходећи њиховим слабостима, али их и укрепљујући Духом Светим, опуномоћујући их Божјом истином и правдом и Духом својим Светим да проповиједају Јеванђеље по свему свијету, тада је Јован Богослов кренуо на проповијед Јеванђења Божјег. Достигао је дубоку старост, био испуњен Божјом љубављу, Божјом правдом, Божјом мудрошћу, Господ му откривао тајне овог и будућег вијека, овоги оногсвијета. Апостол највећег ауторитета, писац јеванђеља и посланица, писац Откривења, онај код кога је боравила Пресвета Дјева Богородица за вријеме својих последњих дана, који је окупљао своје ученике, поучавао их, утврђивао. Један од њих је Свети Игњатије Богоносац и многи други, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Светом Јовану Богослову посвећени су многи храмови, нарочитоу Грчкој, а на Патмосу, гдје се упокојио, постоји велики манастир. Манастир Преображења Христовог на гори Сомини освештан је прије 15 година управо на празник Светог Јована Богослова подсјетио је Владика и додао:

-Данас је 15 година од освећења ове светиње, коју посветисмо имену Божјем, Преображењу Христовом, а подигосмо је за покој душа свих оних који су пострадали од братске руке и који изгибоше за вјеру и отачаство, овдје су њихова имена исписана. Да не заборавимо, драга браћо и сестре, на овај дан је била погибија и блаженопочившег краља Александра Карађорђевића. Није случајно што данас помињемо краља Александра Карађорђевића, који је, заправо, прва жртва фашизма у Европи, те пошасти, тог мрака и таме, који је захватио Европу. Док је он био жив српски народ се успињао, а послије његове смрти настале су велике несреће, тешкоће, расколи у српском народу. То је онај краљ ослободилац и ујединитељ, његове заслуге су превелике, иако су комунисти, поништавајући све вриједности, поништавали сваку заслугу краља Александра. Само су говорили о наводној диктатури краља Александра, али његове заслуге нијесу могли избрисати, па оне излазе на видјело.Прихватио је браћу Русе који су побјегли испред Лењина богоубице, издајника и бољшевика који су тада цркве рушили и пљачкали, свој народ убијали, па је на хиљаде Руса краљАлександар тада прихватио, многе епископе руске, тиме нас повезао са браћом Русима, нагласио је Његово Преосвештенство.

Послије Литургије Владика је са свештенством и монаштвом извршио помен краљу Александру и свима који су пострадали за вјеру и отачаство из ових крајева, ачија имена су исписана на зидовима светиње у Сомини. Након свете службе на Сомини састао се Одбор за прославу 140. година Вучедолске битке и освећење храма Светог свештеномученика Атиногена, који је подигнут за покој душа вучедолских јунака, пострадалих за крст часни и слободу златну. Усвојен је програм прославе овог значајног јубилеја и освећења новоизграђеног храма на Вучјем долу. По благослову владике Јоаникија договорено је да то буде 29. октобра.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка