Епископ Јован: Historiography of the Holocaust in Yugoslavia

Почетком ове године у издању Института за теолошка истраживања Православног богословског факултета и Факултета безбедности појавила се књига Епископа пакрачко-славонског Јована (Ћулибрка) Historiography of the Holocaust in Yugoslavia, која је у српском преводу изашла код истих издавача 2011. године под насловом Историографија холокауста у Југославији.

Ради се о тексту магистарске тезе коју је владика Јован одбранио на Јеврејском универзитету у Јерусалиму код, данас покојног, професора Давида Банкира, коме је књига и посвећена. Професор Банкир био је у исто време и шеф Међународног института за истраживање холокауста у Спомен установи Јад Вашем у Јерусалиму и ова књига је користила све капацитете које Јад Вашем нуди истраживачу, поготово оном који је, као владика Јован, провео више година радећи у њему.

Рецензенти књиге су Симон Епштајн са јерусалимског Универзитета и Милан Кољанин са београдског Института за савремену историју, водећи светски стручњак за питање холокауста у Југославији. Књига Historiography of the Holocaust in Yugoslavia је већ увелико заживела у науци и као извор је наводи велики број најозбиљнијих специјалиста за холокауст, укључујући Мајкла Фајера, Рафаела Израелија, Пола О’Шија и друге. Књига је до сада промовисана у Москви и Загребу. Следе промоције њеног енглеског издања, а превод књиге на руски језик је у току.