Епископ Кирило богослужио у Росарију, Аргентина

Епископ Кирило богослужио у Росарију, Аргентина
Епископ Кирило богослужио у Росарију, Аргентина
Епископ Кирило богослужио у Росарију, Аргентина
Епископ Кирило богослужио у Росарију, Аргентина

У суботу, 4. фебруара 2017. године, Преосвећени Епископ диоклијски г. Кирило служио је свету архијерејску Литургију у Росарију, провинција Санта Фе, у Аргентини.

Са благословом Високопреосвећеног Митрополита Буенос Ајреса и све Аргентине г. Силуана (Антиохијска Патријаршија), света архијерејска Литургија служена је у храму Светог великомученика Георгија који припада Антиохијској Цркви. Парох цркве Светог Ђорђа у Росарију, свештеник Александар Саве примио је госте са братском љубављу, наставивши традицију добрих односа две сестринске Цркве које је неговао и његов отац, такође свештеник Антиохијске Цркве у Росарију.

У пратњи владике Кирила били су отац Стефан Јовановић и монахиња Лидија. Током свете службе Божје владика Кирило је примио, кроз свету тајну миропомазања, у Православну Цркву све чланове породице Поповић, чији је најстарији члан и отац породице г. Густаво Николас, предсједник друштва Његош из Црне Горе. У Православну Цркву примљени су и његова супруга Ариадна  и њихова дјеца: Николас, Ана - Бриса и Мартина, као и гђа Софија - Дегли Врбица. Шест нових чланова Православне Цркве су потомци Црногораца и кроз тајну миропомазања су се вратили вјери својих предака. Куме су биле сестре Марита и Карина Јововић, кћерке покојног Благоја Јововића, поријеклом из Бјелопавлића. Нови чланови Цркве Христове су се током свете Литургије причестили светим тајнама христовим.

У архипастирској бесједи, по завршетку свете Литургије, владика Кирило је честитао породицама Поповић и Врбица. -Ви данас нисте промијенили вјеру, него сте примили пуноћу хришћанске вјере и вратили се вјери својих предака. Добили сте пуноћу вјере, јер Православна Црква чува апостолско предање и учење  Васељенских Сабора, неизмјењено до дана данашњег. Такође, ви сте се данас вратили у вјеру својих предака, славне фамилије Поповић, која је дала Црној Гори много знаменитих личности. Сјетимо се само Марка Миљанова Поповића и Преподобног Симеона Дајбабског Поповића. Такође је знаменита и фамилија Врбица, која као и фамилије Самарџић и Мартиновић потиче од чувеног косовског витеза Павла Орловића, казао је владика Кирило.

Владика је додао да православни хришћани  животом свједоче вјеру у Тројичног Бога и подсјетио на важност очувања сопствене културе и традиције. -Ви треба да будете свједоци вјере, културе, традиције својих предака и тако да обогатите и културу ове благословене земље Аргентине у којој живите, казао је Владика.

Домаћини владици Кирилу у Росарију били су чланови друштва Његош из Црне Горе, заједница коју су основали потомци Црногораца који живе у овом граду. Око организације свечаности добрим дијелом се побринула  Карина Јововић, секретар удружења Његош.

Након Литургије, заједничарење је настављено за трпезом љубави, у кући Патриције Томашевић Доклестић која је поријеклом из Херцег Новог. Уз ручак се разговарало о вјери и духовном животу.  Након ручка, монахиња сестра Лидија је дала часове из кулинарства и показала присутнима како се спремају јела типична за црногорску кухињу. Владика је похвалио заинтересованост присутних за очување културе и традиције својих предака, а посебно за вјеру православну.

Извор: Митрополија црногорско-приморска