Епископ Константин служио у Бечу и Химелстиру

У српском православном храму Успенија Пресвете Богородице у 17. кварту аустријске престонице прошлог петка свечано је прослављена храмовна слава. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ средњоевропски Г. Константин уз саслужење протојереја-ставрофора Сретоја Душанића, јереја Брана Бијелића из Винернојштата, јереја Александра Станковића из Тулна, јереја Слађана Васића, јереја Неђељка Ђокића из Диселдорфа и ђакона Славише Божића. Овогодишњи славски кумови били су: протојереј-ставрофор Сретоје Душанић, Божидар, Миленка, Јасенка, Гојко, Катарина и Филип. За следећу годину кумства се прихватио Алекса Тадић.

У својој беседи епископ Константин је истакао да је Пресвета Богородица заштитница свих хришћана. Поучно је говорио о потреби молитве Пресветој Богородици у којој не смемо бити неумерени у својим захтевима, јер се често не молимо за наше добро. Увек треба имати на уму суштину молитве: „Пресвета Богородице спаси нас" и „Молитвама Пресвете Богородице Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј нас и спаси нас".

У цркви препуној народа, старешина храма, протојереј-ставрофор Ђорђе Кнежевић, посебно је поздравио угледне аустријске госте из јавног и политичког живота: представнике министарства за просвету и културу др Антона Штифтера, др Хермана Холубеца, општинског представника мр Манфреда Јурачка и председника посланичког клуба бечког огранка Народњачке партије др Матиаса Чирфа.
После свете Литургије у сали храма је за народ приређено послужење, а за званице свечани ручак.

У суботу, 29. августа, Њ.П. Епископ Константин служио је свету литургију у Манастиру Пресвете Богородице у Химелстиру, где се налази и седиште Епископа средњоевропског. Саслуживали су о. Милан Пејић из Хановера, архијерејски заменик, о. Сергије (Параклис), игуман Манастира у Химелстиру, о. Саша Момировић из Бремена, о. Радомир Колунџић из Дортмунда, о. Бошко Јањић из Касела и јерођакон Стефан (Југовић) из Химелстира. Како је црквена општина у Хановеру била ове године домаћин манастрирске славе у Химелстиру, појао је Хор Св. Симеона ове црквене општине. Након Св. Литургије и резања славског колача приређени су ручак и дечија фолклорна приредба.

Извор: Епархија средњоевропска