Епископ Лаврентије: Грешимо што заборављамо снагу вере

Eпископ шабачки Лаврентије, поводом Божићних празника, пожелео је здравље и срећу читаоцима Данаса и свим верницима, уз подсећање да нарочито о најрадоснијем празнику треба учинити и неко добро дело – показати дарежљивост према онима којима је помоћ најпотребнија – болеснима, немоћнима и усамљенима.

Да ли је Божић права прилика да се вратимо вери и Богу?

– Божић је празник мира и добре воље. Сваки нас празник опомиње да поред стомака имамо и душу и срце, који траже себи хране као што и стомак тражи себи. А најбоља храна за њих је вера која је најприсутнија у срцу човека о црквеним празницима, посебно о Божићу. Овај празник нас подсећа на Свету породицу, онда када је Син Божији, из љубави према човеку, посетио нашу планету пре два миленијума. Зато је Божић најрадоснији дан у години. Породични празник када се сва чељад окупи, што је посебно потребно у наше време када се, нажалост, породица, основна ћелија друштва, осипа. Само Богомладенац и вера у њега могу нас вратити Богу и својим коренима.

Шта је суштина најрадоснијег празника? Обележавамо ли га на прави начин?

– Витлејемски анђели су прославили Богомладенца песмом: Слава Богу на висини, а на земљи мир, међу људима добра воља. Суштина је, дакле, радост, љубав, смирење, праштање и сви други дарови које нам је рођени Богомладенац донео и животом показао. Ако те врлине у животу практикујемо, највише ћемо обрадовати Господа Христа и све добре душе око нас. Осим тога, нарочито о Божићним празницима, треба учинити и какво добро дело – показати дарежљивост према онима којима је помоћ потребна, посетити болесне, немоћне и усамљене.

Више од 90 одсто пунолетних грађана Србије изјашњавају се као православни верници. Међутим, колико њих је истински побожно?

– До пре једне деценије, док није уведена веронаука у школе, тешко је било одговорити на ово питање. Међутим, ми сада имамо младе, нове генерације, које су верски више упућене и образоване, и које се труде да упражњавају своју веру. Они су привели и своје деде и баке, па и родитеље. Сада постоји велики број комплетних породица које редовно похађају богослужења и причешћују се.

Колико је дубока вера у Срба? У чему, са друге стране, грешимо?

– Дубина вере нам се нарочито види из прошлости: вера нам је одржала кроз нашу мукотрпну историју и име и родољубље. Она нас је штитила од клонулости у тешким данима искушења, а у добру од гордости. Она нам је објашњавала смисао живота. Зар би се преживело Косово и петовековно ропство, па албанска голгота и сва остала зла којих смо и ми сведоци? Грешимо што понекад то заборавимо, те морамо да понављамо и испаштамо.

Хоће ли прослава и обележавање Божића од стране СПЦ бити другачија од претходних година?

– Надамо се да ће, с Божијом помоћи, бити бројнија посета храмовима и да ћемо бити милостивији према својим ближњима.

Ваша порука за вернике?

– Желим да свим верницима Богомладенац дарује крепко здравље и да их божићна радост прати кроз читав живот.

Извор: Данас, Катарина Живановић