Епископ Лонгин у Митрополији црногорско-приморској

Епископ Лонгин у Митрополији црногорско-приморској
Епископ Лонгин у Митрополији црногорско-приморској
Епископ Лонгин у Митрополији црногорско-приморској
Епископ Лонгин у Митрополији црногорско-приморској

Ових дана гост Митрополије црногорско-приморске био је Епископ средњо-западноамерички и новограчанички г. Лонгин, који је 1. септембра 2017. године у раним јутарњим часовима молитвено присуствовао светој Литургији у Горњем манастиру.

У наставку дана у пратњи митрополита Амфилохија, епсикоп Лонгин је посјетио село Корнет у Љешанској нахији, као и родну кућу новопросијавшег љешанско-либертвилског и свеамериканског Светог Мардарија Ускоковића.

Наиме, на мјесту родне куће Светог Мардарија обновиће се манастир Светог Преображења Господњег, а ово мјесто је иначе и древно сједиште Митрополије у којој је столовао први Мардарије Корнетски - такође Ускоковић.

У пратњи епископа Лонгина налази се и група вјерника из Сједињених Држава и Канаде, међу којима је и Милан Лешић, добитник више ордена наше Свете Цркве за показану љубав према Мајци Цркви.

По благослову митрополита Амфилохија, 1. септембра сваке године служиће се света Литургија на мјесту куће Светог Мардарија, гдје ће се и обновити манастир Светог Преображења Господњег.

По повратку из села Корнет, митрополит Амфилохије и епископ Лонгин су са вјерницима из Сједињених Држава и Канаде посјетили храм Васкрсења Христовог у Подгорици.

У оквиру посјете Саборном храму у Подгорици, одржан је и састанак између митрополита Амфилохија, епископа Лонгина и братства Ускоковића на коме је донијета одлука о обнови древног манастира Преображења Господњег и о изградњи храма посвећеног Светом Мардарију. Састанку су присуствовали намјесници подгоричко-даниловградски и подгоричко-колашински протопрезвитери-ставрофори Драган Митровић и Велибор Џомић, као и надлежни парох љешански, свештеник Слободан Петровић.

Овом приликом, поменутом састанку су присуствовали и бројни пријатељи Цркве који су већ првога дана изразили жељу да учествују у обнови и у изградњи ове древне светиње, а све то на понос Корнета, Љешанске нахије, Црне Горе и читавог Православља.

Управо је Милан Лешић, велики добротвор наше Цркве и носилац великих одликовања, дао један од првих прилога за обнову манастира Светога Преображења и за изградњу цркве Светог Мардарија Љешанског и Либертвилског.

Извор: Митрополија црногорско-приморска