Епископ Лукијан у Сремским Лазама

Његово Преосвештенство епископ осечкопољски и барањски посетио је у суботу 15. маја место Сремске Лазе и служио свету Архијерејску Литургију у Храму рођења Пресвете Богородице. Преосвештеном Владици Лукијану саслуживали су протојереј-ставрофор Михаијло Маријанац, архијерејски намесник брањски и протојереј -ставрофор Милован Влаовић, парох боботски те протођакон Драган Средар.

За време литургије певао је Хор Епархије под водством Протојераја-ставрофора Ратомира Петровића. За свештеничке заслуге и добро вођење парохијске заједнице Епископ Лукијан је одликовао јереја Саву Симића достојанством Протонамесника. Поред верника ове парохије Литургији су присуствовали и генерални конзул Р.Србије Живорад Симић, начелник општине Стари Јанковци Иво Лозић, савјетник жупана за прекограничну сарадњу Јово Ајдуковић и велики добротвор ове парохије Драган Томић. Заслужнима за уређење храма, епископ Лукијан је уручио признања, господину Горану Гавриловићу уручен је Орден светог Саве другог степена.

По завршетку свете Литургије извршено је освећење обновљених звона која ће бити подугнута у торањ светог храма. Данас овде изражавам радост што сам заједно с вама јер се овде обнавља црква и њени објекти. То показује да у данашњим нимало лаким условима може да се гради и ради, иако је ово једна мања парохија показује резултате много боље од неких и већих у нашој Епархији, -рекао је епископ Лукијан у обраћању верницима.

У оквиру ове молитвене свечаности освештане су и просторије Парохијске сале где је за све госте и узванике, домаћин протонамесник Сава Симић припремио свечани ручак.

Извор: Епархија осечко-пољска