Епископ милешевски Атанасије предводио литију у Пљевљима

Епископ милешевски Атанасије предводио литију у Пљевљима
Епископ милешевски Атанасије предводио литију у Пљевљима
Епископ милешевски Атанасије предводио литију у Пљевљима
Епископ милешевски Атанасије предводио литију у Пљевљима

Шесту ноћ заредом Пљевљаци су се окупили у цркви Свете Петке на молебану Пресветој Богородици који је 2. јануара 2020. године служио Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије.

Саслуживали су протосинђели Владислав, настојатељ манастира Свете Тројице Пљеваљске, и Зосима, настојатељ манастира Светог архангела Михаила у Ђурђевића Тари, као и протојереј Никола Олић из Пљеваља. Црква је била мала да прими хиљаде окупљених вјерника па су богослужење пратили преко озвучења које је постављено испред цркве Свете Петке.

После молебана, владика Атанасије се обратио верницима: -Оно што из храма изађе треба да буде храма достојно! Потом се литија предвођена својим Епископом упутила улицама града. Присутни народ је све време певао црквене песме уз повремене усклике:Недамо светиње!!!

Испред зграде Општине Пљевља у Улици краља Петра присутним верницима прочитан је проглас Одбора за одбрану светиња који по благослову владике Атанасија наступа у име сабора православног народа пљеваљског краја који је незадовољан новоизгласаним Законом о слободи вероисповести.

Верном народу се обратио његов духовни пастир владика Атанасије: -Сви ми овде сабрани, сабрани смо на доброме путу, јер је то пут Христов. Људи се често колебају, или из свога незнања, или страха, или због замки ђаволских, остају запитани којим путем да иду. Пут Христов је пут сигуран, то је пут победника. Пут којим ви, драга браћо и сестре, ходите супротстављајући се неправди је пут који води у вечност. Сви други путеви су пролазни и пропадљиви. Ми не можемо одустати од овога пута, ово је пут од којег се не одустаје. Желимо да идући овим путем дамо до знања да смо на путу својих предака, да смо у заједници свих светих. Видите како је овај пут успео да окупи оно што је најчеститије и најбоље у Пљевљима и околини. Част је припадати овоме народу и бити његов архипастир. Оно што је најбоље и најчеститије иде овим путем, јер је ово пут хуманости, човечности, пут правде. Желимо да јасно дамо до знања да оно што је најбоље у нашем народу њему и припада и да се не може од Цркве одузети ништа.

Литија се потом запутила према цркви Свете Петке где је организован кратак кутурно-уметнички програм након чега се народ разишао у миру својим домовима. Протести ће трајати све док Скупштина Црне Горе не повуче спорни Закон о слободи вероисповести.

Извор: Епархја милешевска