Епископ Милутин осветио конак у манастиру Ћелијама

 Епископ Милутин осветио конак у манастиру Ћелијама
 Епископ Милутин осветио конак у манастиру Ћелијама
 Епископ Милутин осветио конак у манастиру Ћелијама
 Епископ Милутин осветио конак у манастиру Ћелијама

У сусрет јубилејима Српске Цркве

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин осветио је 6. септембра 2019. године новоизграђени манастирски конак подигнут у манастиру Ћелијама при новом храму посвећеном Светом Сави, Светом Јустину Мученику и Светој Марији Египћанки, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва, као и молитвено присуство ћелијске игуманије мати Гликерије и њеног сестринства.

Освећење лепог здања намењеног смештају поклоника чувене светиње на левој обали Градца увод је у велику свечаност чији ће домаћин бити манастир Ћелије – освећење тропрестолног заветног храма Преподобног оца Јустина Ћелијског, који је више од три деценије у Ћелијама Богу служио и стварао.

-Ево нас овде после 40 година од Авиног упокојења. За то време много тога се урадило. Мошти оца Јустина су просијале и чудесна исцељења се крај њих догађају, због чега долазе људи са свих страна у Ћелије. Имао сам благослов да служим Литургију са њим и осетим ту тајну, ту силу Божје благодати која је у њему пребивала. Прослављамо и 125 година од његовог рођења ове године и освећујемо овај тропрестолни храм. Његова жеља је била да се он подигне и посвети Светом Сави, његовом небеском заштитнику Светом Јустину и Светој Марији Египћанки. У старом храму олтар је посвећен Светом архангелу Михаилу док је капела посвећена Светом Јовану Златоустом. Дакле, Ћелије имају пет олтара као ретко који манастир у Србији, рекао је владика Милутин.

-Ове године слави се и 800 година од добијања самосталности Српске Православне Цркве. Бог је дао да у исто време прославимо и тај јубилеј заједно са јубилејима оца Јустина. Данас је благодат Божја призвана на манастирски конак, а 22. септембра 2019. године биће освећен нови храм. Свечани чин освећења почиње у 9 часова. Надамо се и очекујемо да ће богослужењем началствовати Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслуживање више архијереја и свештеника Српске, Руске и Грчке Цркве, најавио је епископ Милутин, честитао игуманији ћелијске обитељи мати Гликерији на још једном богоугодном делу и пожелео да још много година управља светињом и ствара у славу Божју.

Извор: Епархија ваљевска