Епископ Силуан богослужио у Херцег Новом

Епископ Силуан богослужио у Херцег Новом
Епископ Силуан богослужио у Херцег Новом
Епископ Силуан богослужио у Херцег Новом
Епископ Силуан богослужио у Херцег Новом

Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан служио је, на празник Светих Кирила и Методија, апостола словенских, са свештенством и верним народом свету архијерејску Литургију у цркви Светог Спаса на Топлој у Херцег Новом.

Епископ Силуан је у литургијској проповеди казао да је Господ после пада човековог кроз све векове слао посланике, пророке и проповеднике своје, надахњујући их да говоре истину коју је уткао у твар, а коју је на крају објавио преко Сина Свога. Он је истакао да је Исус Христос утврдио истину у Цркви пославши Духа светога да надахне и друге учитеље и благовеснике истине да усмеравају овај свет кроз све векове до судбоносног дана.

-Као што нам је Господ даровао апостоле да благовесте Божју истину, тако је даровао и нашим словенским народима равноапостоле Ћирила и Методија. Они су благодаћу Светог Духа пошли међу словенске народе да пронесу истину и вечну поруку роду нашем који није био у потпуности христијанизован. Претила му је опасност латинизације и у исто време увођења ограничавања проповеди Божје истине на само три језика, јеврејски, грчки и латински. Међутим, истина Христова се не да свести на форму, слово. Тако је Господ промислом својим преко кнеза моравског Растислава послао своје свете равноапостоле, најпре у Моравију, а онда у Панонију да пронесу Јеванђељску истину на језику наших предака, да она буде разумљива како би се њоме лакше хранили и преображавали. Није им било лако, наилазили су на велико противљења и искушења. Били су утамничени, па прогнани са тих простора, али их је Господ видећи њихову љубав и истрајност ослободио. Превели су нам Свето писмо, Нови и Стари завет, Литургију и друге списе Светих отаца, казао је Преосвећени.

То дело Светих Ћирила и Методија и њихових ученика, преко равноапостолног Светог Саве и других Божјих угодника, проширило се по целом свету и утврдило наш светосавски народ у вери.

-Тај пламен из Жичке архиепископије и Пећке патријаршије је стигао до најудаљенијих географских простора ове планете. Кандило исте вере и језика гори и на престолу наше светосавске Цркве у јужној хемисфери, Аусталији и Новом Зеланду, где ме је Господ послао да се прикључим Његовој светој апостолској мисији да се угледам на велике јерархе Цркве Божје, њихово трпљење и истрајност и послужим народу који ми је поверен, истакао је епископ Силуан.

Епископ је изразио радост што је духовно сабран са својим народом у светом храму Спасења у Херцег Новом, који је велики показатељ шта је за човека најспасоносније и куда треба да се усмерава, а то је ка вишњим висинама.

-Иако смо географски удаљени, ми у Аустралији, Новом Зеланду, преко наше свете православне вере коју добисмо од светих Ћирила и Методија повезани смо и увек смо заједно са вама, казао је Епископ и заблогодарио прво Господу а онда и Високопреосвећеном Митропилиту, духовном оцу и апостолу ових простора, г. Амфилохију, на благослову да на празник апостола словенских служи у овом светом храму.

-Хвала и архијерејском протопрезвитеру херцегновском и старешини овог храма Радомиру Никчевићу, оцима, хору и свима присутнима на срдачном дочеку, љубави. Осећај радости и лепоте овога дана поделићу са својим народом када се вратим у Аустралију и Нови Зеланд, казао је Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан.

Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић пренио је Епископу Силуану поздраве и благодарност Митропилита црногорско-приморског г. Амфилохија, али  и свих свештеника његовог намесништва и верног народа на заједничкој молитви за бољитак Херцег Новог који је по много чему изузетан.

-Посебан је по својим храмовима, литијама и молитвама што је и разлог да у њему има највише љубави и због чега би требало да ако Бог да,  у њему буде што мање убистава, самоубистава, чедоморстава, злочина и гријеха. Ви сте овдје дошли као свој своме, јер овај храм су градили ваши преци. Иако сте рођени у тој далекој земљи, ви сте остали Србин, прави Херцеговац. Како би рекао академик Матија Бећковић „они који су најдаље отишли најближе су остали“.  Аустралија и Херцеговина су дале доброг, истинског архијереја, настављача дјела Светих Кирила и Методија у Аустралији и Новом Зеланду. Ми Вам благодаримо, не заборавите нас у својим молитвама и знајте да овдје има много народа који воли оно што Ви радите и који Вас молитвено подржавају. Врата наших храмова увијек су за Вас отворена, казао је протојереј-ставрофор Радомир Никчевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Епископ Силуан богослужио у Херцег Новом
Епископ Силуан богослужио у Херцег Новом
Епископ Силуан богослужио у Херцег Новом
Епископ Силуан богослужио у Херцег Новом