Епископ славонски Јован у Брансвику

Епископ славонски Јован у Брансвику
Епископ славонски Јован у Брансвику
Епископ славонски Јован у Брансвику
Епископ славонски Јован у Брансвику

Претходних дана Црквена општина Светe Тројицe имала је велику част и радост да угости Његово Преосвештенство Eпископа pакрачко-славонског г. Јована који је на Михољске задушнице у храму Свете Тројице у Брансвику служио свету архијерејску Литургију уз саслуживање јереја Срећка Живановића. На крају Литургије одслужен је парастос за све упокојене са надом и вером у живот вечни.

Исте вечери, након одслуженог вечерњег богослужења, владика Јован је у црквеној сали у 19 часова одржао предавање о Јасеновцу које је, као и остала предавања широм Аустралије, наишло на велики број заинтересованих верника. Владика је искористио прилику да присутне упозна са тренутним стањем у својој Епархији, али и да апелује на сав српски народ у далекој Аустралији да не забораве мученичко страдање свога народа у логору Јасеновац и другим логорима. У свом излагању, владика је изнео и историјску перспективу Јасеновца од Другог светског рата па до данас.

На велику духовну радост парохијана наше црквене заједнице храма Светог Тројице у Брансвику, владика Јован је даривао делић моштију Светих јасеновачких новомученика, како би нам непрестано сведочили страдање за Христа и за своју веру, и били нам опомена и подстрек да и у далекој Аустралији никад не заборавимо патње и муке српског народа у логору Јасеновац које је Господ наградио вечним венцем славе у свом Царству Небеском.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска