Епископ славонски на опроштају Лорда бискупа Лондона

На празник Сретења по грегоријанском календару англикански Лорд бискуп Лондона Ричард Чартрс (Richard Chartres) свечаном мисом као својим последњим јавним наступом опростио се од активне службе.

Од 28. фебруара он ће бити у пензији а задржаће само дужност капелана краљевског дома до избора свог наследника. Ричард Чартрс, рођен 1947. године, један је од најугледнијих црквених делатника Велике Британије и Англиканске заједнице у XX и XXI веку. Особито је познат по својој љубави према Православној Цркви и окренутости православном Истоку, чему одговара и његов традиционалистички поглед на свет и на Цркву.

Дугогодишњи је председник Англиканско-Православног друштва, а у Цркви Енглеске био је задужен за сарадњу с Православном Црквом. На том месту наследио га је бискуп Џонатан Гудал (Jonathan Goodall). Сходно својој окренутости Правослаљу, Символ вере и молитва Светог Симеона Богопримца Сада отпушташ у миру слугу свога...  на опроштају Лорда Чартрса читани су на црквенословенском језику.

Бискуп Чартрс посебно пријатељство гаји према Српској Цркви и српском народу. Са сарадницима је 1999-године посетио Косово и Метохију и том приликом боравио у Пећкој Патријаршији. Посебно је значајна Бискупова улога при посети Патријарха српског г. Иринеја Великој Британији прошле године поводом стогодишњице говора Светог владике Николаја у катедрали Светог Павла у Лондону.

Епископ пакрачко-славонски Јован је присуствовао, у пратњи јеромонаха Стефана (Поњарца), као бискупов лични гост опроштају Ричарда Чартрса. Лорда Ричарда Чартрса и владику Јована веже дугогодишње пријатељство. Бискуп Чартрс је присуствовао устоличењу владике Јована у Пакрацу 13. септембра 2014. године, и том приликом је посетио и Јасеновац. Приликом свог опроштаја бискуп Чартс је носио панагију коју му је у Пакрацу поклонио владика Јован, који је Бискупу на крају опроштајне службе даривао и икону Светог архангела Михаила.

Опроштајној миси бискупа Чартрса у препуној катедрали Светог Павла присуствовала је елита британског и лондонског друштва, а међу њима Архиепископ Тијатире и Велике Британије г. Григорије из Цариградске Патријаршије и Надбискуп вестминстерски Винсент кардинал Николас.

Извор: Епархија славонска