Епископ стобијски Давид о утамничењу Архиепископа Јована

Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован ухапшен је 16. јануара ове године и пребачен у затвор Идризово. Ово је шесто по реду утамничење Архиепископа Јована. О околностима под којим се води судски процес, које оптужбе се стављају на терет Архиепископа Јована, до када он може да буде у затвору, да ли могу да га посете јерархија Српске Православне Цркве и породица, за Радио Слово љубве говорио је Његово Преосвештенство Епископ стобијски и Мјестобљуститељ струмички Г. Давид.

Архиепископ Јован болује од шећерне болести, уз то је и прехлађен, а у затвору се налази без лекова и лекарске неге, што значи да му је живот у опасности. Стражари су му одузели мантију и панагију, забрањено му је држање молитвеника и књига у келији, а онемогућено му је и Свето Причешће, јер су стражари вратили Владику Давида са путиром. Овај монтирани судски процес Архипескопу Јовану проистиче из црквеног раскола у Републици Македонији. Према свим међународним извештајима, македонско корумпирано судство као део посткомунистичке, идеолошке матрице македонске политике, принуђено је да обнови судски процес против Архиепископа Јована. Њему је до сада суђено у одсуству. Међутим, сада се очекује обнова судског процеса у његовом присуству, а можда му буде и одобрено да се брани са слободе. Чека се одлука суда, који у недоглед одуговлачи процес, држећи Архиепископа већ три месеца у затвору.

Са друге стране, то исто судство упорно одбија захтев за регистрацију Православне Охридске Архиепископије. Расколнички клирици у Републици Македонији узурпирали су цркве и манастире Српске Православне Цркве, врше притисак да се Архиепископ Јован држи утамничен испод сваког основног људског достојанства, ометају и забрањују чак и сахране верника који припадају јурисдикцији Српске Цркве и чине све како би изгубили православни хришћански идентитет.  Хапшење је изазвало међународне реакције. Предстојатељи из свих православних јирисдикција су писали македонским политичарима, а и у свим међународним извештајима о непоштовању верских слобода у Републици Македонији, увек се указује на прогон Архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије.

Извор: Радио Слово љубве