Епископ Теодосије најоштрије осуђује протеривање Срба из села Жача

Са великом забринутошћу смо примили данашњу вест да је након вишенедељних албанских притисака, протеста и каменовања српских повратника у метохијском селу Жач једна група Срба повратника морала да напусти Косово и Метохију. Иако је десетак повратника из Жача на локацији ближе Осојану и даље остала, овај најновији вид притиска уз данашње каменовање аутобуса на линији Осојане-Краљево јасно показује да косовска полиција није у стању да заштити Србе повратнике и омогући њихов повратак и безбедан живот. Епархија Рашко-призренска посебно је пружила последњих дана помоћ повратницима у Жачу како би их охрабрила да остану и издрже притиске, па одлазак једног броја повратника из Покрајине представља тежак ударац и напорима Цркве.

Истовремено самопроглашене институције Косова, без обзира на своје декларативне изјаве о подршци процесу повратка, нису показале нити показују минимум спремности да омогуће основно људско право - повратак оних који су прогнани из својих кућа, са својих огњишта. Такво понашање ових институција шаље недвосмислену поруку српском народу у Покрајини - да од стране албанске заједнице не постоји воља за омогућавање повратка прогнаних Срба и да се политиком притисака и претњи које примењују локалне албанске структуре против повратника постиже њихов циљ, а то је наставак протеривања српског народа које непрекинуто траје посебно од 1999. године. Од 250.000 прогнаних вратило се само пар хиљада људи, а у највећим градовима Косова и Метохије живи највише до 20так људи.

Дубоко смо разочарани пасивношћу међународних фактора на Косову, који уместо да се активније ангажују на подршци повратницима у Жачу и тиме дају наду и пример за друге локације предвиђене за повратак, својом неактивниошћу толеришу политику етничке дискриминације и прогона. Ако се овако пасивна улога међународних фактора настави Косово ће на крају постати потпуно моноетничка средина, што ће још дубље компромитовати међународно присуство које већ годинама трпи критике широм света због тога што пред њиховим очима нестаје један читав народ и његове светиње.

Такође изражавамо забринутост због одлуке самопроглашених косовских институција о уклањању предајника мобилне телефоније Телекома по централном Косову. Овакве активности још више изолују српску заједницу у ионако већ изолованим енклавама и показују им да за њих нема места на Косову и Метохији. Без телефонског контакта су многе болнице и домаћинства и угрожени су животи људи, посебно старих и деце.

Апелујемо на све одговорне да се што пре омогући повратак свих прогнаника у село Жач и на друга места где Срби имају свако право да се врате као своји на своје и захтевамо да се већ једном заустави кампања протеривања на етничкој основи коју спроводе екстремисти, нажалост уз пасивно посматрање међународне заједнице. Сцене протеривања Срба након 11 година од доласка међународног присуства на Косово и Метохију су недопустиве и представљају срамоту свих одговорних.

Викарни Епископ Липљански Г. Теодосије

Призрен-Грачаница, 23. април 2010.