Епископ Теодосије: Нови манастири и цркве су местa радости

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Теодосије служио је 22. јула 2019. године прву архијерејску Литургију у новооснованом манастиру Светог Димитрија у Сушици код Грачанице.

Пред неколико десетина верника и деце Владика је говорио о значају свете Литургије и приносу Богу који од нас тражи да на Његову милост и доброту узвратимо љубављу и служењем Богу и ближњима. 

-Зато ми Богу приносимо наше молитве да би Господ нас погледао у нашем подвигу у нашем служњу, рекао је владика Теодосије, посебно истичући значај новооснованог манастира у који, по његовом благослову, живе настојатељица мати Ирина и монахиња Христина. 

Осврнувши се на укупан положај нашег народа и Цркве владика Теодосије је рекао: -Тамо где се страда Бог је присутан, у страдању се окрећемо према њему и тражимо од Бога заштиту и помоћ. У време када неки одлазе са Косова и Метохије, не у вери и нади, већ у очајању, нови манастири и Црква су место наде и радости. Тако је овај манастир који је заживео попут свеће која треба да светли свима, укључујући и оне који су далеко ево у ово место сада долазе и они који никада нису чули за њега, захваљујући подвигу наших сестара, њиховој љубави и служењу Богу и ближњима.

Храм Светог Димитрија подигнут на темељима цркве из 14. века обнављали су Епархија и мештани заједно са свештеничком породицом протојереја Саве Шмигића. Храм је живописан, раније је изграђен конак за народ, а током протекле године саграђен је објекат за смештај монахиња чију изградњу је подржала Канцеларија за Косово и Метохију.

Извор: Епархија рашко-призренска