Епископ Теодосије служио Божићну Литургију у Призрену

Централна прослава Божића на Косову и Метохији одржана је у Призрену, седишту Епархије Рашко-призренске. Божићну Литургију у обновљеном саборном храму Св. Великомученика Ђорђа служио је Епископ Рашко-призренски Теодосије уз саслужење дванаест свештенослужитеља. Данашњем свечаном богослужењу у Призрену присуствовао је потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић и око 150 верника из шире околине Призрена. /Опширније на www.eparhija-prizren.com/

У току Литургије, на којој су се причестили скоро сви присутни, прочитана је божићна посланица Патријарха Српског Иринеја. Након Св. Литургије Владика Теодосије и дечански монаси поделили су божићне пакетиће присутној деци а Владика Теодосије се потом обратио верницима рекавши да је ово прва Божићна Литургија коју служи у Призрену Епископ Рашко-призренски од 1999. године и да она означава нови почетак.

„Даће Бог да овај добар почетак који смо овде поставили данас на Божић, ова света Литургија буде семе које ће донети многи род, донеће слатке плодове. Уверен сам да ће све оно што је било честито, часно и поштено у овом граду поново изаћи на површину и да ће и Призренска богословија поново почети са радом," рекао је Владика Теодосије.

Епископ Теодосије и овом приликом је позвао расељене Призренце да се врате у свој град: „Ево стичу се услови да прогнани могу да се врате, а када се врате неће бити сами јер ће поред своје куће имати и ову кућу, овај дом овде и ми ћемо бити са њима", рекао је Владика.

Након Литургије потпредседник Ђелић и Владика Теодосије дали су изјаву за медије, а потом су и заједно прошетали улицама Призрена како би обишли обновљену зграду Симе Игуманова у комплексу Богословије „Св. Кирила и Методија".

У 13.00 часова Владика Теодосије је у згради Епископије у центру Призрена приредио свечани божићни пријем за представнике локалних верских и националних заједница као и међународне представнике на Косову. Пред више од шесдесет званица међу којима је био и потпредседник Ђелић Владика Теодосије је рекао да има посебну част и задовољство да у обновљеном седишту Рашко-призренске Епархије дочека госте за Божић. Владика је такође изразио наду да ће Православна Епископија бити дом у коме ће се људи заједно сретати и разговарати у духу узајамног поштовања и разумевања.

Извор: Епархија рашко-призренска