Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије – ЛАЗАР, издавач Петропавлов манастир, Требиње

ЛазарСредином октобра, непосредно пред почетак 53. међународног сајма књига у Београду, из штампе је изашла књига-приповјетка Епископа захумско-херцеговачког Г. - Лазар, чији је издавач Петропавлов Манастир код Требиња. Књига је рађена у сарадњи са Братством Светог Симеона Мироточивог у Врњцима које је радило на графичком уређењу и прелому текста, а лектор и коректор је Драган Хамовић.

Лазар је једна велика-мала прича, преузета из живота свакога од нас. Њен главни јунак је један од оних људи какве свакодневно сусрећемо и са којима неријетко живимо знајући притом о њима мало, човјек иза чије се неупадљиве и чак грубе спољашности скривају свјетови. Лазар нам отвара очи за неке нове видике, свједочи нам да је живот велика тајна и чудо, учи нас да у сваком човјеку почива бесцјени бисер боголикости који је каткад скривен дубоко иза рана и ожиљака што их живот утискује, али је доступан и довољно вриједан да обогати све оне који имају стрпљења и љубави да за њим трагају. Ова књига је још једна потврда да нема неважних људи, и позив на буђење наших духовних очију, без којих ће нам велика и света тајна човјека остати заувијек сакривена.

На крају, по ријечима самог аутора, ова је књига његова „мала воштаница на гробу Лазаревом." Док је читамо, она и за нас може постати воштаница запаљена на гробу свих оних који су и сами, својим свијетлим ликом, свјетлили или бар на трен засвјетлили у нашим животима.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка