Естонски Савет Цркава позвао на традиционално дефинисање брака у Уставу

Цркве које активно учествују у Естонском савету Цркава (ЕСЦ) усвојио је резолуцију о неопходности увођења дефиниције брака у Устав као заједнице мушкарца и жене. Међу црквама чланицама је и Естонска Православна Црква Московске Патријаршије. ЕСЦ је одлучио на седници да је неопходно дa се у државни Устав уведе дефиниција брака као заједнице једног мушкарца и једне жене, према речима извршног секретара Савета Рудија Леинуса. Он је такође изјавио да ће Савет почети са припремама за уставни амандман, али нису могли да кажу када ће предлог да оде у Ригикогу, једнодомни естонски парламент.

Архиепископ Урмас Вилма из Естонске евангелистичке лутерантске Цркве 30. новембра је проповедао у цркви о потреби да се у Устав унесе додатак где би се јасно објаснио брак као заједница која се формира само између мушкарца и жене. Вилмов предлог су прихватили Уније Исама и Рес Публика, Естонска конзервативна партија, и Надзорни фонд за заштиту породице и традиције. Против њега су Социјално-демократска партија, Централистичка партија, Реформска партија и Слободна партија.

Вилма је такође рекао да ако би Устав дефинисао брак као заједницу једног мушкарца и једне жене, он би дозволио ирегулисање посебних закона који се тичу других облика заједничког живота. Естонија не признаје тренутно истополне бракове, мада је у јануару, истополни пар, венчан у Шведској, уписан у матичне књиге естонског становништва по одлуци суда, и  први пут до сад.

Извор: OrthoChristian.com (превод – Инфо служба СПЦ)