Етиопија: убиства хришћана и о прослави Богојављења

Медији доносе вести о нападима на вернике Етиопске православне (дохалкидонске) Цркве за време прославе Богојављења (Тимкат), највечаније прослављаног празниак у Етиопији уопште, у неким деловима Етиопије (покрајинска држава Хараре, град Дире Дава Цити и  у неким областима Оромије Амбо и Арси).

На Богојављење 19. јануара заклана су два хришћанина, неколицина других је повређена, десет тржних центара у власништву хришћана и једна бензинска пумпа  уништени су, а фарме су спаљене, а стока је украдена у покрајинској држави Оромији. Очевидци у Мерти Вореди (зона Арси) изјавили су да су неки полицајци пружили покриће за такве нападе, па Богојављење није прослављено у области Вореде.

Дана 20. јануара у Кетери хришћани су нападнути у регионалној држави Харару, одн. у граду Харару. Насилни напади настављени су 21. и 22. јануара. Уништено је више хришћанских економија, а неколико лица је повређено.

Абуна Макарије, архиепископ Источног Хараргеа, изјавио је да су проблеми настали због немара службеника покрајинских власти.

21. јануара, у граду Дире Дава чланови парохијске цркве светих Гигорија и Антонија нападнути су од стране екстремиста док су се враћали кући после прославе Богојављења.

Етиопски патријарх Абуна Матија оштро је осудио насилне нападе.

Извор: ОСР (са енглеског Информативна служба Српске Информативне Службе)